Deel dit artikel ‹ Terug

Vissen 'vangen' met je smartphone

Geplaatst op: woensdag 24 mei 2017


We vragen een paar minuten tijd om mee te helpen aan een onderzoek naar vissoorten. Dit voorjaar starten we met de website: www.visspotter.nl. Hier onderzoeken we de werking van vispassages. Om dit onderzoek tot een succes te maken, hebben we jouw hulp nodig.

Dagelijks Bestuurslid Ernest de Groot over de Visspotter: “De bewoners van Oost-Brabant kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het doorgeven van vissoorten, die langs onze onderwatercamera’s zwemmen.”

Elk voorjaar trekken miljoenen vissen de beken en rivieren op om te paaien en eitjes te leggen. Tijdens deze fascinerende reis komen zij allerlei obstakels tegen, zoals dijken, stuwen en gemalen. Die obstakels zijn erg belangrijk voor de bescherming tegen overstroming en wateroverlast, maar ze maken het trekkende vissoorten erg lastig.

De afgelopen decennia werkten waterschappen hard om veel van deze obstakels te verwijderen of passeerbaar te maken. Ze bouwden onder meer vispassages; dat zijn geulen of constructies rond stuwen of gemalen, waardoor de vis stapsgewijs het hoogteverschil in het waterpeil overbrugt. Zo vervolgen de vissen hun weg stroomopwaarts.

Om zeker te zijn van een goed werkende vispassage, onderzoeken we het gebruik door vissen. Dat doen we onder meer door het plaatsen van onderwatercamera’s, die reageren op beweging. Zodra een vis door de passage zwemt, maakt de camera een opname. Zo registeren we alle vissen die er doorheen zwemmen. De analyse van deze prachtige beelden kost enorm veel tijd. Daarom hebben we jullie hulp nodig!

Visspotter
Design & consultancybedrijf Arcadis zette samen met Waterschap Aa en Maas het innovatieve platform www.visspotter.nl op. Hier plaatsen we filmbeelden van onderwatercamera’s, waarop je vissen ziet die door de passage zwemmen. Aan jou de uitdaging te vertellen welke vissoort het is, door op het juiste plaatje te klikken. Dat is moeilijker dan het lijkt, zelfs experts vinden het moeilijk om te zien welke vissoort in het fragment zit. Visspotter is gebaseerd op ‘crowd sourcing’. Deze techniek gaat ervan uit dat het juiste antwoord vanzelf komt bovendrijven. En weet je het antwoord niet? Vraag het dan aan andere gebruikers!

Van Wild naar Vis spotten
Anderhalf jaar geleden ontwikkelden we de voorganger van Visspotter; Wildspotter. Hier deelden we de beelden van faunapassage-onderzoek. Dit onderzoek toonde aan dat meer dan 98 procent van jullie antwoorden correct was. Ruim 13.000 mensen bezochten Wildspotter, waarvan zo’n 60 procent jonger was dan 35 jaar.

Aan de slag!
Dit voorjaar starten de eerste onderzoeken op Visspotter. Waterschappen Aa en Maas, Drents Overijsselse Delta en De Dommel zijn de eersten die deze innovatie omarmen en met Visspotter aan de slag gaan. Op vier locaties plaatsen we onderwatercamera’s. Dit gebeurt bij Gemaal Van Sasse in Grave, Watermolen de Volmolen bij Eindhoven, Gemaal Stroink bij Blokzijl en bij een vispassage in de buurt van Zwolle. Wil jij ons helpen met het visonderzoek? Ga dan naar www.visspotter.nl en bekijk de beelden! Zo zorgen we samen voor goed waterbeheer en onze prachtige natuur.