Deel dit artikel ‹ Terug

De Blauwe Knoop brouwt eigen kasteelbier voor Kasteel Tongelaar

Geplaatst op: dinsdag 25 april 2017


Hij begint zoetig en eindigt in een klein bittertje. Het is een 5,2% pilsner van de tap, speciaal voor Kasteel Tongelaar gebrouwen door Brouwerij de Blauwe Knoop en hij is vanaf nu verkrijgbaar, in de veldwinkel en op het terras van Tongelaar: “Frisse Floris”.

Dorstlesser
“Een zeer dorstlessend biertje voor de wandelaar en fietser’, zegt eigenaar Emil Minten, die samen met zijn personeel het biertje als eerste mocht proeven. “Toen we hier een jaar geleden begonnen op Tongelaar was er al direct het idee om een biertje speciaal voor Tongelaar te brouwen. Want hoe gaaf is dat! Dat je je eigen bier kunt schenken, dat in huis gebrouwen is! We zijn toen met zijn allen op zoek gegaan naar een goede naam.”

Frisse Floris
Verschillende kandidaten passeerden de revue; Helse Helwig (naar het spook), Bier van Hier, Blauwe Knopelaar, Mintenstein en Tongelaertje. Die laatste was al een tosti. “En het moest wel een alliteratie zijn”, zegt Chris-Jan Beerendonk, brouwer van de Blauwe Knoop, “want al onze biertjes hebben een dubbele naam. De naam moest ook een link met Tongelaar hebben en zo werd ‘Frisse Floris” geboren, genoemd naar de beroemde Floris V van Holland, die eigenaar van Tongelaar was in 1282.

Floris V
De eerste Floris die Tongelaar als eigenaar kende is de beroemde Graaf Floris V van Holland. Deze kreeg in 1282 de versterkte burcht Tongelaar en alles wat erbij hoorde overgedragen van ridder Jan van Cuyk (onder lichte dwang). Deze Floris was een echte krijgsman en held van de gewone man. Hij kwartierde een deel van zijn soldaten op Tongelaar in. 14 jaar later werd Floris V vermoord. Jan van Cuyk was persoonlijk betrokken bij het complot om Floris af te zetten. Over deze uit de hand gelopen moord is veel geschreven en gezongen, tot aan Vondels Gijsbrecht van Amstel (1637) toe. Na de moord kwam het kasteel weer in handen van de Heren van Cuyk.

Nog meer Florissen
Uiteindelijk kreeg Tongelaar bewoners van Zuid-Nederlandse adel, zoals Floris van Bocholt (1525 - 1580) en Floris van Berchem (1614-1660) die leenheer waren en het kasteel van vader of moeder op zoon overkregen. Zij waren er alleen om te jagen en lieten het bewoond door rentmeesters. Tegen het eind van de 19de eeuw was het kasteel zo verwaarloosd en verruïneerd dat zelfs de rentmeesters er niet meer wilden wonen. Uiteindelijk werd het aangekocht door Brabants landschap die het kasteel daarmee van verder verval gered heeft.

Terras
En dan is er nu deze telg aan de Floris-stamboom bijgekomen. De “Frisse Floris” van Brouwerij de Blauwe Knoop is alleen te koop op het terras en in de veldwinkel van het Kasteel Tongelaar. Elke zaterdag en zondag tussen 10 tot 17 uur. Wil je de brouwerij graag bezoeken? Dat kan zeker! Kijk voor de actuele openingstijden op http://www.deblauweknoop.com. Op verzoek geven de jongens en meisjes van de Blauwe Knoop ook proef-avonden.

www.kasteeltongelaar.nl