Deel dit artikel ‹ Terug

The Soul of Spanish Harlem

Geplaatst op: dinsdag 3 januari 2017


Weergaloze mix van kokende salsa, latinjazz, mambo en boogaloo.

Van Merwijk’s Music Machine & Shirma Rouse, Gianna Tam en Lilian Vieira

The Soul of Spanish Harlem

zang: Shirma Rouse, Gianna Tam en Lilian Vieira | drums en muzikale leiding: Lucas van Merwijk | bas: Samuel Ruiz Aleman | piano: Abel Marcel | percussie: Juan Viloria | trompet: Oscar Cordero | trombone: Ilja Reijngoud | regie: Titus Tiel Groenestege

Drie top zangeressen in zinderende Latin Soul show
Shirma Rouse, de nieuwe soul-ster van de Nederlandse muziekscene, zangeres/percussioniste Gianna Tam en Lilian Viera van Zuco 103 bundelen hun krachten en Latin roots in theatershow over de New Yorkse wijk Spanish Harlem.

Weinig plekken zijn muzikaal gezien zo zinderend en vruchtbaar geweest als de wijk Spanish Harlem in New York. De mix van Puertoricanen, Afro Amerikanen en andere bevolkingsgroepen zorgden voor een weergaloos aanbod aan nieuwe muziek. 
Centraal in de show staat de enorme verscheidenheid aan kokende salsa, soul, latin jazz, gospel, mambo, boogaloo en hip hop afkomstig uit 'El Barrio’, zoals de kleurrijke achterstandswijk ook wel genoemd werd. Dit en meer is onder andere terug te horen in een aantal songs waarin de wijk Spanish Harlem is vereeuwigd: zoals Ben E. King's compositie "Spanish Harlem" (1961) en Louie Ramirez's compositie "Lucy's Spanish Harlem" (1967). Ook vele andere wereldhits zoals 'Oye Como Va’ van Carlos Santana, gecomponeerd door Tito Puente, zijn in feite afkomstig uit Spanish Harlem. 

100 jaar Spanish Harlem
Het programma belicht 100 jaar muzikale cultuur en historie van de wijk Spanish Harlem lopend van 1917 tot 2017, met een accent op de explosie van Latin Soul en Boogaloo in de jaren 60, gevolgd door salsa boom in de jaren 70.
100 jaar geleden, in 1917, ontstond de naam Spanish Harlem als gevolg van de migranten stroom uit Puerto Rico naar New York. Een eeuw lang was muziek van levensbelang voor de inwoners en veroverde vanuit New York de hele wereld.

De tournee van The Soul of Spanish Harlem valt samen met een huidige heropleving en vernieuwde interesse voor de Boogaloo en Latin Soul explosie in de jaren 60 in New York. Zo zijn er zeer recent een nieuwe Broadway show en film over deze stroming uitgebracht met de gelijknamige titel ‘I Like It Like That’. Veel van de hits van Boogaloo sterren als Joe Bataan en Pete Rodriguez die in deze productie aan bod komen, zullen ook in The Soul of Spanish Harlem te horen zijn.

The Soul of Spanish Harlem wordt een spetterend theaterconcert door Lucas van Merwijk en zijn superswingende band, met Shirma Rouse (The Voice of Holland), Gianna Tam (Drums United) en Lilian Vieira (Zuco 103) als stralend middelpunt tussen prachtige beeldprojecties.

De Music Machine staat onder leiding van drummer Lucas van Merwijk.

Lucas van Merwijk (Nederland) - drums, muzikale leiding
Samuel Ruiz Aleman (Venezuela) - bas
Abel Marcel (Cuba) - piano 
Juan Viloria (Venezuela) - percussie
Oscar Cordero (Venezuela) - trompet
Ilja Reijngoud (Nederland) - trombone 

Productie: Tam Tam Productions | Regie: Titus Tiel Groenestege | Photo: Daniel Patriasz

Schouwburg Cuijk
Wo 11 januari, 20.15 uur
23,75 euro (inclusief pauzeconsumptie en garderobe)
www.lucasvanmerwijk.com  
www.schouwburgcuijk.nl