Deel dit artikel ‹ Terug

BNR's American Election Night

Geplaatst op: dinsdag 25 oktober 2016


Arend Jan Boekestijn en Kees de Kort bespreken de Amerikaanse presidentsverkiezingen in:
BNR’s American Election Night

Op 8 november 2016 wordt voor de 45e keer de machtigste man of vrouw ter wereld gekozen. En terwijl de Amerikaanse presidentsverkiezingen normaal gesproken al een spektakelstuk van de eerste orde is, is het dit keer een editie van de buitencategorie.
Want wat gaat Amerika en de wereld beleven als straks Trump The Oval Office binnen stapt? Hoe moeten we de hegemonie van de Clintons duiden als zij terug keren naar The West Wing? Deze en alle andere fascinerende vragen worden in de aanloop van de verkiezingen beantwoord door BNR’s American Election Night. Politiek commentator Arend Jan Boekestijn en macro-econoom Kees de Kort (bekend van zijn dagelijkse radiocolumn op BNR Nieuwsradio en no nonsense visie op de economie) bespreken en analyseren onder leiding van Diana Matroos/Petra Grijzen de laatste ontwikkelingen in de verkiezingen en geven hun visie op wat dit betekent voor de verhoudingen in de wereld en de economie.

Wie:
Arend Jan Boekestijn
Historicus en voormalig politicus. Zat van 2006 tot 2009 voor de VVD in de 2e kamer. Moest aftreden vanwege het openbaar maken van een vertrouwelijke bijeenkomst van Kamerleden met toenmalig koningin Beatrix. Bekend tv gezicht. Regelmatig te gast bij DWDD en andere tv programma’s als EenVandaag als politiek commentator. In die hoedanigheid ook verbonden aan BNR.

Kees de Kort
Marco econoom en beursanalist. Elke werkdag te horen op BNR om 11:50 met zijn radio column ‘Kort door de Bocht’ waarin hij de laatste cijfers van de wereldeconomie bespreekt.
De Kort schreef voor de Geldgids van de Consumentenbond en rolde zo de beurswereld in. In 2008 werd hij verkozen tot Beursgoeroe van het jaar. Zijn analyses kenmerken zich door een uitgesproken mening over de economie. Hij heeft een enthousiaste following. Anderen vinden hem te cynisch. Zo wijst hij er vaak op dat positief nieuws sterk wordt uitvergroot en negatief nieuws genegeerd.
Als analist graaft hij diep in de rapporten en is daardoor precies op de hoogte van de staat van de wereldmarkt.

Diana Matroos en/of Petra Grijzen
Diana Matroos is presentatrice bij RTL Nieuws en BNR. Is daarnaast coach voor ondernemers en board members. Petra Grijzen presenteert dagelijks het programma Spitsuur op BNR 16:00 tot 19:00. Daarvoor werkte ze bij het ochtendprogramma van WNL. Voor RTL4 modereerde ze het lijsttrekkersdebat in Carré.

Wat:
BNR’s Amercian Election Night is een avond waarin het publiek meer inzicht krijgt over de Amerikaanse verkiezingen. Het is luchtig, snel, grappig, interactief maar bovenal informatief en actueel. Aan het eind van de avond hebben we een aantal nieuwe dingen gehoord en weten we meer over wat de gevolgen zijn voor de (wereld) politiek en economie van de uitkomst van de verkiezingen.
Er worden een aantal thema’s behandeld: we duiken even de geschiedenis in en lichten aan de hand van videobeelden een aantal markante kandidaten en momenten uit. Zo leren we dat er eigenlijk niet zoveel nieuws onder de zon is met Trump. Er zijn in de geschiedenis wel gekker kandidaten geweest!

We blikken terug op de Obama jaren. Wat is de positie van Amerika economisch en politiek gezien.
We leren over de invloed die een Amerikaanse president nu echt heeft op het beleid.
Daarna gaan we naar de actualiteit, de verkiezingsstrijd. Hoe verloopt deze, hoe staan we ervoor, wat zijn de strategieën. Wat zijn opvallende momenten (videobeelden daarvan) Daarna worden de gevolgen voor de economie en politiek besproken wanneer of Clinton of Trump wint.
De avond wordt afgesloten met vragen vanuit de zaal.

Waarom:
De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden ook wel het grootste theaterspektakel ter wereld genoemd. Strijd, idealen, emoties, backstabbing, schandalen, hoop, verlies en overwinning. Shakespeare zelf zou het niet beter kunnen verzinnen. Als Nederlander rest ons eigenlijk niet zoveel meer om ons te verbazen over al dit democratische geweld en ons af te vragen wat dit voor ons gaat betekenen. Deze avond is daarvoor bedoeld. Twee experts in de politiek en economie onder leiding van een ervaren journalist geven ons mee voor een kijkje achter de schermen van de verkiezingen. Het is geen saaie lezing, maar een avond waarin de sprekers snel van onderwerp naar onderwerp springen, video’s laten zien en er veel ruimte is voor vragen.

Waar en wanneer:
Schouwburg Cuijk
ma 7 november, 20.15 uur
22,75 (incl pauzeconsumptie en garderobe)
www.schouwburgcuijk.nl

BNR's American Election Night wordt toneel-op-toneel gespeeld
In overleg met de producent is besloten om deze kleinschalige voorstelling toneel-op-toneel te spelen. Dat betekent dat het publiek op het podium zit, dichtbij de presentatoren Arend Jan Boekestijn en Kees de Kort. Daarmee komen rij- en stoelnummers - zoals vermeld op de toegangskaarten - te vervallen. Er is plaats voor maximaal 80 bezoekers.