Deel dit artikel ‹ Terug

Interessante museumactiviteiten rond de jaarwisseling

Geplaatst op: maandag 22 december 2014


Museum Het Petershuis toont Nederrijns aardewerk nog t/m 11 januari 2015

In Museum Het Petershuis is momenteel een schitterende tentoonstelling te zien van aardewerk uit de Niederrhein. Musea uit Kevelaer, Krefeld, Issum en Tönisberg hebben hun mooiste stukken uit de 18e eeuw uit het depôt gehaald en archeologen en verzamelaars uit het hele gebied hebben daar nog veel aan toegevoegd. Het museum is trots deze unieke verzameling te kunnen presenteren. Het Genneps aardewerk is eenvoudiger dan dat van andere plaatsen, maar was in die tijd zeer bekend als handelsnaam. Er zijn gebruiksvoorwerpen te zien: kruiken, borden, kannen, potten en kommen, maar ook prachtige pronkschotels die in huis aan de muur hingen of in een kast stonden. Op de schotels is duidelijk te zien welke technieken in die tijd werden toegepast: het ringeloren en de sgraffito-techniek waren daarbij het meest voorkomend. Er zijn verschillende boeken en boekjes te koop voor meer geïnteresseerden.

Veel van de vondsten in Gennep zijn bewaard voor het nageslacht door toedoen van Jan Wessels, amateur-archeoloog en verzamelaar. Daarvan is een heel mooi en interessant deel tijdens de tentoonstelling te zien in het museum. Op 27 december vanaf 14.00 uur is er de mogelijkheid om Jan Wessels te helpen met schervenwassen.

In de kelder van Het Petershuis staat de prachtige hedendaagse keramiekverzameling, met aankopen van de Keramisto door de Gemeente Gennep.

Op 28 december zal Harm van der Zeeuw, keramist, het werk van enkele van deze (internationale) keramisten belichten en uitleggen. Er zijn 2 rondes, om 14.15 uur en om 15.15 uur.

Niek Hoogland, keramist, werkt zelf nog steeds in de traditie van de Niederrheinische pottenbakkers. Op 4 januari 2015 vanaf 14.00 uur zal hij in het museum laten zien hoe deze oude technieken door pottenbakkers werden toegepast.

Voor alle activiteiten geldt: gewone entreeprijs ( volwassenen €3.50, kinderen € 1.50) plus eventuele vrije bijdrage.

Museum Het Petershuis te Gennep is geopend van woensdagen t/m zondagen tussen 14:00 en 17:00 uur (1e Kerstdag gesloten).
Zie ook op www.museumhetpetershuis.nl of www.liefdevoorlimburg.nl