Deel dit artikel ‹ Terug

Kasteel Tongelaar Toont Winterexpositie "Binnenstebuiten"

Geplaatst op: dinsdag 16 december 2014


De winter-expositie op Kasteel Tongelaar is geopend en staat deze winter in het teken van beleven. “Binnenstebuiten” toont o.a. werk van Tineke Geven. Bronzen beelden die kracht uitstralen met een spiritueel tintje. Met fotoportretten van Vincent de Bruijn. Anne Haeyen vangt haar fantasieën en gevoelens in schilderijen en portretten met ego. Jeanny van der Sanden ziet elk werk wat ze maakt als een onderdeel van haar reis. Sylvia van Noye brengt in haar schilderijen de dualiteit van het leven tot de balans en eenwording.

Tineke Geven uit Nijmegen maakt bronzen beelden die kracht uitstralen met een spiritueel tintje. Dit wordt vooral zichtbaar bij haar bronzen engelen. Yoga houdingen en meditaties zijn haar inspiratiebron. Via haar kunst en yoga hoopt zij mensen te inspireren hun eigenheid en creativiteit te ontwikkelen. Dit jaar viert Tineke haar 40 jarige jubileum als yoga docente. Een reden te meer om op het prachtige landgoed Tongelaar haar werk voor groot publiek te exposeren. Met haar enthousiasme en door haar jarenlange ervaring weet ze yoga op een dusdanige manier over te brengen, dat de lessen voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk zijn. Door het samenwerken met Hans, haar muzikale partner, heeft zich een nieuw gegeven ontwikkeld; de combinatie van yoga en muziek. Tineke heeft haar eigen yoga centrum in Nijmegen-Dukenburg. Fotograaf Vincent de Bruijn maakte met het jubileum van Tineke als onderwerp, een serie portretten dat een prachtig en persoonlijk tijdsdocument vormen. www.studioganga.nl

Jeanny van der Sanden uit ’s Hertogenbosch schildert en tekent al haar hele leven. Aanvankelijk werkte ze met olieverf, gevolgd door een aantal jaren figuratieve aquarellen. Haar werk laat een zoektocht zien naar techniek, sfeer en vooral de kleurrijke mens. Zo maakte ze een serie werken met sport als onderwerp. Sinds 2003 werkt Jeanny met acrylverf en ziet ze het als een uitdaging om beelden en gedachten abstract te verbeelden. Haar lessen bij de Muzerije in Den Bosch hebben haar enorm geïnspireerd. Jeanny bewondert Modigliani en Jeroen Krabbé en die zijn soms te herken in haar werk. Behalve schilderen werkt ze ook aan keramiek en fotografie. Op de expositie is een vaas van haar hand te zien. Als leerkracht in het basisonderwijs benut Jeanny haar beeldende ervaring en enthousiasme. Ze laat de kinderen spelenderwijs kennismaken met de vakken schilderen, tekenen en boetseren. Sinds een jaar geeft Jeanny ook schilderlessen voor beginners bij haar thuis. “Elk werk wat ik maak zie ik als onderdeel van mijn reis. Een reis die voorlopig niet zal eindigen als het aan mij ligt!”

Anne Haeyen uit Venray, vangt haar fantasieën en gevoelens in beeld. Haar hele leven is tekenen al de hoogste vorm van spelen geweest en is het centraal komen te staan in haar bestaan. Haar werk kenmerkt zich door een diep doorleefde emotionaliteit. De mens in zijn vertederende persoonlijkheid is het thema in haar kunst. Vooral op groot doek, komen deze thema’s uitgevoerd in vele lagen verf, goed tot uiting.

De pure mens staat centraal

Deze interesse is mede ontstaan tijdens haar werk als creatief therapeut in een psychiatrische instelling. Anne: “In gezichten en houdingen zit veel verborgen”. In haar werk komen die gezichten en houdingen in beeld. De markante, de vrolijke, de vrouwelijke, de kinderlijke, de zwakke en de domme mens. Haar schilderijen zijn een expressionistische weergave van een geobserveerd moment, een houding, een emotie in een ogenblik van ergens zijn.
De vrouw is voor haar altijd een grote bron van inspiratie. De herkenning in het vrouw-zijn, het vertrouwde oer gevoel, geven steeds weer inspiratie tot zelfonderzoek en creatie. Haar werk is intensief en gelaagd, waardoor expressieve portretten ontstaan. Aan de Academie der Schone Kunsten (België) verdiepte ze zich in de ambachtelijke mogelijkheden van het schilderen. Met deze mogelijkheden ontwikkelde ze een schildersvorm waarin textuur en vorm samen komen. Haar schetsen en acryl-olieverfschilderijen getuigen van een eigentijdse benadering van de mens, zijn ware ego. www.annehaeyen.nl

Sylvia van Noye (1965), uit Grave werkt op hout. De houten panelen dragen de natuur in zich. De decoratie van vlammen en nerven bepalen de levendigheid van haar schilderijen waarin “eenwording” wordt verbeeld. De verbinding met de eigen natuur, de innerlijke relatie met de eigen bezieling. Tweeledigheid en al-een. De relatie tussen mens en paard, waarin deze verbinding wordt aangesproken. De natuurlijke beweging van de actie en de vage grenzen tussen figuratie en abstract verbeelden dit contact. Deze onderwerpen zijn voor de een heel herkenbaar, voor de ander geven ze royaal baan aan de vrije interpretatie. Het licht speelt door het werk en brengt het beeld tot leven. Een actie van energie, van rust en gelatenheid, van spanning en uitbundigheid, tot verstilling die buiten het kader van het paneel gewoon doorgaat. De verbeelding van innerlijke beleving en uiterlijke expressie. Zoals de natuur het ingeeft. Vanuit Beeldwerk krijgen velerlei concepten vorm in styling, beelden, kostuums en buitenwerk. www.beeld-werk.com

Graag tot ziens op deze van wonderlijke impressies overgoten. Het keert ook uw beleving binnenstebuiten!
Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. De winter-expositie is drie maanden te zien. Kasteel, expositie, atelierzolder, galerie en de info toren van Brabants Landschap zijn geopend. U heeft de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de fraaie bourgondische toren. Kasteel Tongelaar bevindt zich aan Tongelaar 12 en 16 in Mill. Gratis entree.