Deel dit artikel ‹ Terug

"Eerste steen" gelegd Schouwburg Cuijk

Geplaatst op: dinsdag 2 december 2014


Maandagmiddag, 1 december jl. hebben Peter Smit, bestuursvoorzitter Schouwburg Cuijk en Wim Hillenaar, burgemeester, de eerste steen gelegd bij de ver-/nieuwbouw van de Schouwburg Cuijk. Niet letterlijk de eerste steen maar een markeringssteen die een blijvende herinnering moet vormen aan dit bijzondere project.

Ver-/nieuwbouw
De ver-/nieuwbouw van Schouwburg Cuijk is in volle gang. In de tweede helft van 2015 zullen de deuren op feestelijke wijze geopend worden. Recent werd ook het hoogste punt bereikt. Traditiegetrouw staat een opdrachtgever bij een dergelijk – letterlijk en figuurlijk – hoogtepunt stil om de werknemers in de bouw te bedanken voor hun inspanningen tot zover. Dat geldt dan ook als aanmoediging om de bouw verder succesvol af te ronden.

Inmiddels werd ook het tijdstip genaderd voor het leggen van de eerste steen. Niet echt de eerste steen maar een markeringssteen die tijdens de bouw wordt gelegd en die een blijvende herinnering moet opleveren aan dit bijzondere project. Om beide redenen, hoogste punt en eerste steen werd een moment van samenzijn gecreëerd.

Werknemers
Wethouder Poel bedankte namens de gemeente Cuijk (als opdrachtgever) de werknemers voor hun harde werk. Deze dank ging vergezeld van een kleine attentie voor ieder van hen.

Aansluitend werd door Peter Smit, bestuursvoorzitter Schouwburg Cuijk en Wim Hillenaar, burgemeester, de eerste steen gelegd.

Gedenksteen
De eerste steen bevat de tekst

CEUCLUM ETERNUM // PRIMUS ♦ LAPIS ♦ POSITUS ♦ EST // A WIM HILLENAAR MAGISTRO CIVIUM ET PETER SMIT PRAESIDE THEATRI // A.D. ♦ I DECEMBER ♦ MMXIV

Deze tekst, in het Latijn, is geïnspireerd op een inscriptie in een houten paal, een gevonden brugrestant uit de Romeinse tijd, een inscriptie waaruit de wens spreekt dat Cuijk de eeuwigheid zal kennen. De tekst op de gedenksteen is te vertalen als Eeuwig Cuijk. Eerste steen gelegd door burgemeester Wim Hillenaar en bestuursvoorzitter schouwburg Peter Smit, 1 december 2014.

Boven de tekst is een gestileerd vogeltje afgebeeld, een zogenaamd merletje, dat ook voorkomt in het wapen van de gemeente Cuijk en dat dienst gaat doen als herkenbaar beeld (huisstijldrager) bij de Schouwburg Cuijk.