Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing: Operation Market Garden

Geplaatst op: vrijdag 21 november 2014


Zondag 30 november houdt Frank van Lunteren, deskundige over Operation Market Garden, een lezing over de bevrijding van Nederland door de geallieerden. De tentoonstelling ‘De elfde brug’ in het Graafs Museum loopt op dit moment naar aanleiding van de bevrijding van Grave 70 jaar geleden op 17 september 1944. Deze lezing vormt een aanvulling op de boeiende expositie waarin de Graafse Maasbrug een prominente rol speelt. De jaren in aanloop naar de inval van de Duitsers in mei 1940, de bezettingsjaren en de bevrijding op 17 september 1944 komen in woord en beeld tot leven in het museum. In een touch screen staat het individuele verhaal van 29 omgekomen Gravenaren in oorlogsgeweld.

Historicus Frank van Lunteren (1982) deed jarenlang onderzoek naar het 504th Parachute Infantry Regiment en interviewde ruim 150 ooggetuigen, van Amerikanen, Britten, Duitsers en Nederlandse burgers bestudeerde hij tientallen dagboeken en brieven. Recent presenteerde hij zijn boek ‘Battle of the Bridges’ in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.
De lezing op zondag 30 november wordt ingeleid met een korte rondleiding door de lopende tentoonstelling. De tentoonstelling begint in de jaren dertig met de Nederlandse voorbereidingen in deze regio op eventuele aanval op ons land. In de jaren dertig werd de Peel-Raamstelling aangelegd, die ter hoogte van Grave aansluit op de Maas. Ook de Generaal de Bonskazerne, gebouwd op Velps grondgebied, dateert uit de jaren dertig.

De inval in Nederland door de Duitsers in mei 1940 had grote gevolgen voor de Graafse Maasbrug. Voorbereid op een inval door de Duitsers, sinds eind jaren dertig waren de brugkazematten bemand door Nederlandse soldaten, werd de Graafse Maasbrug bij berichtgeving over de Duitse inval opgeblazen door de Nederlandse soldaten. Vervolgens ging er een periode van 3,5 jaar bezetting waarbij de Generaal de Bonskazerne werd bemand met de Duitse soldaten. In het museum intrigerende foto’s uit deze tijd van paraderende Duitsers in de binnenstad.

De geallieerden landen op 6 juni 1944 in Normandië waarna de bevrijding van Europa begon. Operation Market Garden vormde de samenhang tussen grondtroepen en massale luchtlandingen. 'Market' was de codenaam voor de luchtlandingen en 'Garden' voor het oprukken van de grondtroepen. Het uiteindelijke einddoel van Market Garden was de verovering van het Ruhrgebied. 17 september werd Grave bevrijdt door een bliksemactie van John S. Thompson en zijn mannen. Door niet geheel naar zijn instructies te luisteren maar pas te springen met zicht op de brug wist hij met een beperkte hoeveelheid mannen de brug ongeschonden in handen te krijgen. Eén van de meest geslaagde acties tijdens Operation Market Garden.

Het Graafs Museum (St. Elisabethstraat 10A te Grave) is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt ook zondag 30 november €3,- voor volwassenen, museumkaarthouders en kinderen gratis.

http://www.graafsmuseum.nl/