Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing De Koude Oorlog: geschiedenis en toekomst?

Geplaatst op: maandag 20 oktober 2014


Na de Tweede Wereldoorlog bleef de toestand in Europa en de wereld gespannen: veertig jaar lang bepaalde de Koude Oorlog de internationale politiek. Twee manieren van leven en werken stonden overal ter wereld tegenover elkaar: het communisme ging de confrontatie aan met het kapitalisme, de Sovjet-Unie en de opkomende macht China stonden lijnrecht tegenover het door Amerika aangevoerde ‘vrije’ Westen.

Voor ons in Europa was die Koude Oorlog vooral een periode van gewapende vrede, in andere landen en werelddelen werd wel degelijk vaak en veel gevochten: in Korea, Vietnam en Afghanistan, in Afrika en Latijns Amerika. Steeds hing bovendien het gevaar van een alles vernietigende kernoorlog als een donkere wolk boven de mensheid. Tot de val van de Berlijnse Muur in 1989 het einde van de Koude Oorlog inluidde.

De Koude Oorlog was ook een tijd van partij kiezen en kleur bekennen: wie niet voor ons is, is tegen ons, dat was vaak het motto. Het Westen kwam daardoor soms in een moeilijk parket: leiders van Washington tot Den Haag hielden bijvoorbeeld het Apartheidsregime in Zuid-Afrika en Chileense dictator Pinochet de hand boven het hoofd, omdat die het ‘rode gevaar’ buiten de deur hielden. Rebelse geesten dweepten op hun beurt met het Cuba van Fidel Castro, met Mao’s Culture Revolutie of met de DDR. Wankelende communistische regimes flirtten vaak met nationalisme en antisemitisme.

Vandaag de dag lijkt die Koude Oorlog helemaal niet meer zo ver weg. De crisis in Oekraïne leidt opnieuw tot grote spanningen tussen Rusland en het Westen.

Jacco Pekelder, universitair docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, vertelt over de oorzaken, het verloop en de doorwerkingen van de Koude Oorlog. Is die echt deel van de geschiedenis of heeft ze helaas ook toekomst? Jacco Pekelder (1967) promoveerde op de Nederlandse verhouding tot communistisch Oost-Duitsland (Nederland en de DDR).

Deze lezing is donderdag 6 november om 20.00 uur in de bibliotheek Sint Anthonis aan de Remmensberg 29. Kaarten kosten 3,50 euro voor bibliotheekleden en 4,50 euro voor niet-leden en zijn te koop via www.biblioplus.nl en in alle bibliotheken van BiblioPlus.