Deel dit artikel ‹ Terug

Langs de Bataafse rivier; geschiedenis heeft de toekomst!

Geplaatst op: donderdag 16 oktober 2014


OEFFELT - Op het terras van ‘t Veerhuis in Oeffelt vond afgelopen woensdag onder grote belangstelling de presentatie plaats van de gids ‘Langs de Bataafse rivier’. Deze nieuwe toeristische gids met een overzicht van alle cultuurhistorische plekken in de gemeenten Cuijk en Boxmeer voert u op de fiets of te voet langs de mooiste, meest bijzondere plaatsen die onze regio rijk is.

De gids bevat twee routes die door de Gemeente Cuijk en de Gemeente Boxmeer lopen.
In Cuijk ligt de focus op de Romeinen en in Boxmeer zijn dat de middeleeuwen.
'Voor altijd'. Ooit kerfde een Romeinse timmerman deze spreuk op een houten funderingspaal van de Romeinse brug bij Cuijk. Zijn wens is uitgekomen want eeuwen later is de paal teruggevonden op de bodem van de Maas. Zijn werk blijkt inderdaad eeuwigheidswaarde te hebben want het heeft Cuijk voor altijd op de kaart gezet.
In Boxmeer denkt men naast de poort uit de Renaissance bijvoorbeeld ook aan de eeuwenoude Lindeboom is Sambeek.

“We hopen en denken dat we met deze gids weer een nieuw stukje bijdragen aan de toeristische sector in het Land van Cuijk”, aldus wethouder toerisme Erik Ronnes (Boxmeer), die het eerste exemplaar samen met zijn collega Rob Poel (Cuijk) overhandigde aan Erna van de Ven van het Regionaal Bureau Toerisme Land van Cuijk.

Binnen bij het Veerhuis werd door Olav Reijers van de The Missing Link een extra toelichting gegeven. 'Ik heb als buitenstaander naar jullie regio gekeken en voor mij waren er een aantal aspecten die diepe indruk hebben gemaakt naast de voor de hand liggende trekpleisters als bijvoorbeeld de beide musea. Neem bijvoorbeeld de leerlooierij in Cuijk. Maar ook de dorpjes Katwijk, Linden en Beugen in zijn geheel zijn prachtig. Ik heb genoten van de regio, de natuur en de historie. Deze regio van 't Land van Cuijk heeft echt toekomst voor de toerist.
Historie sells, zo was er afgelopen week in Drenthe een jongen die op het erf van zijn ouders oude en nieuwe landbouwmachines tentoonstelde. Er kwamen 1200 bezoekers op af! Zo hopen wij met deze gids, die ook vertaald is in het Duits, een mooie regio promoter in handen te hebben. We vinden het jammer dat we grenzen hebben moeten trekken bijvoorbeeld bij Vierlingsbeek, want onder andere Maashees en Overloon zijn ook de moeite van het etaleren waard. Wie weet komt er ooit een tweede deel van de gids! Ik heb er met enorm vel plezier aan gewerkt, samen met wel 15 man die over mijn schouder mee keken. Dat was soms ingewikkeld maar vooral inspirerend. Ik hoop dat deze gids voor een ieder inspirerend zal zijn!'

De gids ligt vanaf maandag 20 oktober bij de ontmoetingspunten van het Land van Cuijk te koop voor 3 euro.