Deel dit artikel ‹ Terug

Genomineerden voor de Dr. PeelenCultuurprijs 2014 bekend

Geplaatst op: maandag 1 september 2014


Op zaterdag 6 september reiken burgemeester Van Soest en wethouder Cultuur mevrouw Hendriks-van Haren om 17.00 uur alweer de tiende Dr. PeelenCultuurpijs 2014 uit. De Dr. PeelenCultuurprijs is bestemd voor een persoon of organisatie die bijzondere activiteiten op cultureel gebied in de gemeente Boxmeer heeft georganiseerd.

Genomineerden
Voor deze prijs zijn dit jaar genomineerd: Troon bij de Vijver Maashees, Kunstkolk en mevrouw Diny van Oostrum.

Troon bij de Vijver
Breng een groep mensen en duizenden mozaïeksteentjes bij elkaar en een ruim 20 vierkante meter groot kunstwerk is het resultaat; de Troon bij de Vijver in Maashees. Het idee van de Troon bij de Vijver ontstond omdat het bronzen beeld van ‘De Waterdrager’ dat eerder bij de vijver stond, in de nacht van 24 op 25 september 2012 werd gestolen. Vervangen bleek nog niet zo eenvoudig maar dat werd anders toen de dorpsraad van Maashees het initiatief nam voor het plaatsen van een nieuw kunstwerk; een betonnen beeld in de vorm van een enorme troon van 3.60 meter hoog, met een diameter van 2.90 en zo’n 7500 kg zwaar. Een troon die versierd zou worden met afbeeldingen uit het rijke Maashese leven. Een uniek project was ‘geboren’. De kunstenaars Jacqueline Hanssen en Yvette Ahsmann, beiden woonachtig in Maashees, hebben een aantal workshops mozaïeken gegeven waardoor een groep van vrijwilligers goed voorbereid aan de slag kon. Ruim een jaar geleden zijn de initiatiefnemers begonnen met het benaderen van verenigingen in hun dorp maar ook individuele inwoners zijn gevraagd om te laten zien wat, in hun ogen, typerend voor Maashees was en is. Zelfs de leerlingen van de basisschool konden hierin hun steentje bijdragen. Onder de regie van beide kunstenaars ontstond langzamerhand een uniek kunstwerk. Ontelbare mozaïeksteentjes gleden door de vingers van de vrijwilligers om de Maashese taferelen vast te leggen op deze Troon. Dit kunstwerk is de kroon op de Maashese gemeenschap die op deze geweldige manier heeft laten zien waartoe samenwerking kan leiden!

De Kunstkolk
Else van der Sloot en Paulien de Korte wilden een aantal jaren geleden in Boxmeer kunst in brede zin, onder de aandacht brengen in de vorm van een atelierroute. Zoiets bestond in Boxmeer nog niet. Samen met andere geïnteresseerden werd aan een kunstcollectief vorm gegeven en eind 2006 was De Kunstkolk een feit. Dit kunstcollectief heeft de gemeenschap veel te bieden maar een unicum blijft toch wel de open Atelierroute, dit jaar al weer voor de achtste keer. Een prachtige formule om de bezoeker te laten proeven en genieten van het werk van de 18 kunstenaars verenigd in dit collectief. Dit keer niet in één expositieruimte tentoongesteld maar u gaat letterlijk op bezoek. Schilderen, tekenen, glaskunst, beeldhouwen, objecten, collagetechnieken, kleikunst en in nog veel meer disciplines komt de liefde voor dit ‘vak’ tot uiting. Een liefde die deze kunstenaars graag willen delen. Beeld spreekt immers een eigen taal en zegt vaak meer dan woorden. Ook achter de schermen is het een echt collectief. Samen bedenken wat een nieuwe publiekstrekker kan zijn, projecten worden bedacht zoals ‘Secret boxes’, en het organiseren van exposities, zoals de overzichtstentoonstelling in het gemeentehuis waarbij ook het publiek weer wordt betrokken. Verder speelt natuurlijk de PR een belangrijke rol. Zo leveren alle leden hun bijdrage.
Het woord kolk kent allerlei betekenissen, waaronder (volgens Wikipedia) “een apparaat om vissen mee te vangen”. Laat De Kunstkolk het apparaat zijn en u de vis. Laat u vangen in het wonderschone net van de kunst. De Kunstkolk, een verrijking voor de Boxmeerse gemeenschap!

Mevrouw Diny van Oostrum
Diny van Oostrum uit Beugen schrijft. En dat klinkt eigenlijk zo simpel. Gedichten, liedjes, dialect, spelen met taal. Op een manier die mensen raakt. Op 57 jarige leeftijd en dat is nog niet zolang geleden volgde Diny een cursus Creatief schrijven en dat opende voor haar een heel andere wereld, een wereld waarin zij eindelijk ‘thuiskwam’. Als oudste uit een gezin van 16 kinderen was er voor haar geen gelegenheid om door te studeren ondanks het onmiskenbare talent dat duidelijk aanwezig was, aldus het toenmalige hoofd van de school.
Maar Diny heeft zich met recht gerevancheerd en in de loop der jaren een rijk oeuvre opgebouwd. Ze heeft prijzen gewonnen, eervolle vermeldingen ontvangen en van haar gedichtenbundel Klien Grèj uit 2011 zijn honderden exemplaren verkocht. Haar manier van schrijven staat dicht bij de mensen. Liefdevol het wel en wee beschrijven wat haar treft, wat haar raakt in de dagelijkse dingen om haar heen. Beschouwend, met emotie èn humor weet Diny een steeds groter publiek te bereiken. Het Brabants dialect waarin Diny schrijft heeft charme, is puur en origineel en staat dichtbij de lezer. De lezer kijkt bij wijze van spreken over haar schouder mee. Diny heeft het aangedurfd op latere leeftijd haar eigen weg te gaan, haar gedichten te laten publiceren en zich daardoor open op te stellen en mensen te raken en ontroeren. Kwetsbaar maar ook vol zelfvertrouwen. Zie je wel? Ik kan het! Een nominatie waard.

Cultuurminnaar Antonius Peelen
De prijs is vernoemd naar Antonius Wilhelm Peelen, die leefde van 1601 tot 1667. Peelen was een veelzijdig en wijs man die zeer betrokken was bij de lokale omgeving. Hij was niet alleen arts, priester en de laatste wereldlijke pastoor van Boxmeer, maar ook deken van het Land van Cuijk en lid van een kerkelijke rechtbank. Hij stichtte het klooster Elsendael, bedoeld als school voor meisjes. Zijn belangstelling voor cultuur laat Peelen op meerdere terreinen zien. Als medicus beschreef hij de laatste levensdagen van graaf Albert van den Bergh in het Kasteel van Boxmeer. Hij had een uitgebreide bibliotheek en meerdere schilderijen. Daarnaast was hij musicus, verzamelaar van muziekinstrumenten en ontwerper van de zangzolder in de kerk.

Stimuleren
Sinds 2005 reikt de gemeente jaarlijks de Dr. PeelenCultuurprijs uit aan een inwoner, vereniging of organisatie die iets bijzonders betekent voor de gemeente Boxmeer op het gebied van cultuur. Een onafhankelijke selectiecommissie, de commissie Dr. PeelenCultuurprijs gemeente Boxmeer, heeft de voordrachten beoordeeld en de drie genomineerden aan het college van burgemeester en wethouders voorgedragen. De winnaar van de Dr. PeelenCultuurprijs ontvangt een door kunstenaar Sias Fanoembi vervaardigd bronzen beeldje van Dr. Peelen en een geldbedrag van vijfhonderd euro. De prijsuitreiking is op zaterdag 6 september a.s. om 17.00 uur in De Weijer. Vanaf 16.30 uur is de ontvangst. Iedereen is welkom om deze prijsuitreiking bij te wonen.