Deel dit artikel ‹ Terug

Starthandeling aanleg binnenhaven De Nielt

Geplaatst op: woensdag 16 juli 2014


Woensdag 16 juli om 13.00 uur verricht wethouder Rob Poel de officiële starthandeling voor de aanleg van de binnenhaven van wooneiland/-buurt De Nielt in de wijk Heeswijkse Kampen. De Nielt ligt in de Heeswijkse Plas, die deel uitmaakt van Heeswijkse Kampen en door zandwinning is ontstaan. De term ‘eiland’ is bijna letterlijk te nemen; het woongebied ligt volledig vrij van de vaste wal, met een drietal toegangswegen als ‘navelstreng’. Het hart van De Nielt wordt gevormd door de binnenhaven.

Werkzaamheden
De aanleg van de binnenhaven wordt uitgevoerd door het bedrijf Infrascoop. Van de bovengrond (klei) wordt circa 25.000 kubieke meter gebruikt voor de geluidswal ten noorden van de Essent-trafo (langs A73/Raamweg). Van de daaronder liggende laag zand wordt circa 30.000 kubieke meter getransporteerd naar het Bedrijvenpark Laarakker in Haps, voor het bouwrijp maken van dit bedrijventerrein. De werkzaamheden duren in elk geval tot het einde van dit jaar. Bewoners van De Nielt worden per brief nader geïnformeerd.

De Nielt
ln het noorden van de Heeswijkse Kampen in Cuijk ligt wooneiland/-buurt De Nielt. De buurt kent een stedelijke inrichting met daaromheen een groene wal. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het plaatsen van het noordelijke en oostelijke deel van de kademuren. De overige kademuren van de haven zijn al eerder gemaakt en liggen nu onder de grond. De nieuwe kademuren worden trillingsvrij aangebracht; er wordt dus niet geheid. Als alle muren zijn gemaakt, wordt de grond tussen de kademuren weggegraven en zal een binnenhaven ontstaan.
Omdat de binnenhaven in verbinding komt te staat met de Heeswijkse Plas, komt de huidige noodverbinding tussen de Potbeker/Lavendel en de straatnaam De Nielt op korte termijn te vervallen. Het exacte tijdstip zal ter plaatse tijdig met borden worden aangegeven. Het gemotoriseerd verkeer kan dan definitief geen gebruik meer maken van deze route. Op dezelfde plek van de huidige noodverbinding wordt medio oktober 2014 een brug voor fietsers en voetgangers gerealiseerd. Deze brug wordt gebouwd door Haasnoot Bruggen.