Deel dit artikel ‹ Terug

Vierlingsbeek staat weer op de Tôffel

Geplaatst op: dinsdag 17 juni 2014


Op zondag 22 juni is het Vrijthof wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de 22e keer alweer een mooie dag vol actuele popmuziek en theater. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

Op De Tôffel wordt om 13.30 uur afgetrapt door No Man’s Valley, de overtuigende winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Het vijftal uit Horst speelt een soort van psychedelische 60’s orgelrock en barst van de energie! Het hart van Tommy Ebben ligt bij de rootsy folkrock van bijvoorbeeld Neil Young en Bruce Springsteen. Anno 2014 laat de Utrechtse singer/songwriter ook elektronische invloeden toe in zijn muziek. En niet zonder succes: met de single Keep A Light On werd Tommy Ebben in maart uitgeroepen tot 3FM Serious Talent.

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door vier oudgedienden uit Eindhoven Rockcity: D Deadly. Onder aanvoering van zanger Denvis en geinspireerd door Mark Lanegan, Big Star en Elliot Smith bracht het kwartet afgelopen najaar met zijn debuut Everyone Gets The Song They Deserve een album uit vol fijne gitaarliedjes. Prachtplaat. Ook kleine punkertjes worden groot. En dan mag je ook van popmuziek gaan houden. Of van vlijmscherpe 60’s garage. Of van surf. De Afterpartees spelen een soort van powerpop waarin al die voorliefdes zijn terug te horen. Op Pinkpop bouwden de vijf uit Horst een groot feest, twee weken daarna doen ze dit ongetwijfeld opnieuw!

Terug naar Het Ene Podium, naar The Silverfaces. Twee jongens, twee meiden… één grote belofte. Aanstekelijke rock met een vleugje sixties, psychedelica en blues. Denk bijvoorbeeld aan The Raconteurs van Jack White. The Silverfaces wonnen in november 2013 de Amsterdamse Popprijs. En daar zal het niet bij blijven. In Bells Of Youth spelen louter meiden, vijf om precies te zijn. Vijf vriendinnen ook die grote indruk maakten tijdens de laatste editie van de Popronde en door muziektijdschrijft OOR bestempeld werden als één van de beloftes voor 2014. In maart verscheen het debuut BOY, een album vol frisse indiepop en harmonische electrofolk. Bloedmooie liedjes in elk geval.

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is voor de tiende keer hét podium voor mooie ‘kleine’ akoestische optredens voor de liefhebber. Gastheer BJ Baartmans ontvangt achtereenvolgens Wolf In Loveland (harmonieuze folkrock in de geest van Bob Dylan en Neil Young), André van den Boogaart (rauwe Brabantse liedjesmaker met een eerlijke en ongezouten inborst), Miss Molly & Me (opgewekt folkduo van internationale allure), Anneke van Giersbergen (veelzijdig voormalig Gathering frontvrouw schittert in haar eentje), Eric Devries (begenadigd singer/songwriter grossiert in rootsjuweeltjes, vandaag als trio) en Dotan (kleine liedjes, grootse liedjes… dynamisch, rauw, intens en soms dreigend).

Op Het Andere Podium is inmiddels de bom gebarsten met Psycho 44. Snedige punky gitaren voortgestuwd door een nijdige ritmesectie zorgen voor een opwindende soort elektronische stonerrock. Hard, ruw en bijzonder catchy. De vier rockers uit Antwerpen deelde het podium met hun helden van Queens Of The Stone Age en waren griezelig goed op Pukkelpop 2013. Ook uit België maar van een geheel andere muzikale orde is Coely. Slechts 19 lentes jong maar nu al de koningin van de hiphop bij onze Zuiderburen. De rapster was supportact voor Kendrick Lamar, Snoop Dogg en Nas en speelde op de afterparty van Kanye West in de HMH. Vorige zomer zomer stond Coely op meer dan 30 festivals en dit jaar wordt het niet veel anders. Na Paaspop zijn onder andere Festival Mundial, Parkpop, Solar Weekend en Rock Werchter aan de beurt. Maar eerst Op De Tôffel natuurlijk!

Op Het Ene Podium gaat het verder met Town Of Saints. Een bijzonder energieke Nederlands/Finse band die traditionele folk combineert met hedendaagse indiepop. Ook nieuwe langspeler Something To Fight With staat er weer vol mee, heerlijk. Town Of Saints speelt veel en door heel Europa en staat bekend om zijn wervelende en aanstekelijke optredens. Het bewijs hiervoor leverde Town Of Saints vorig jaar al tijdens Op De Tôffel waar het trio aantrad in een dolenthousiast Koningskerkje. Taymir maakt popliedjes in de beattraditie van de sixties maar met de ballen van Arctic Monkeys en het venijn van The Strokes. En het gaat snel met de Hagenezen. Begin 2013 opgericht ligt eind van dat jaar het luid bejubelde debuut Phosphene al in de winkels. De single Aaaaah! Is een radiohit, de band doet een succesvolle clubtour en Taymir speelt op Noorderslag, Paaspop en Pinkpop. 2014 zou zo maar eens het jaar van Taymir kunnen zijn.

Even bijkomen van de stortvloed aan muziek? Ook dit jaar is er tijdens Op De Tôffel weer straattheater. Twee acts komen het Vrijthof onveilig maken en zorgen ervoor dat er tijdens ODT14 ook nog gelachen kan worden: Jezus’ Miracle Lab (Jezus is terug op aarde!) en Het Zaligheidsgevoel (zalvende gelukzaligheid, HEERlijk ontspannend). Zoek ze op of kom ze tegen en geniet ervan.

Weer terug naar Het Andere Podium. Daar staat Jebroer. Met een paar State Awards op zak, de uitverkiezing tot 3FM Serious Talent, hits als Btje Vliegen Tog, Nooit Meer Slapen en Allemaal Lichten, de EP Broederschap, vele shows in Nederland, België en Spanje, het debuutalbum Gouden Tranen en miljoenen views op YouTube is het duidelijk: niemand kan nog om de Leidse rapper heen. Aanstekelijke hiphop met een vleugje hardcore, trap en electro. Energiek en ‘in your face’. En dat laatste geldt zeker ook voor The Hard Way. Een explosie aan energie, punk en electronica. Gewapend met een arsenaal aan breakbeats, hardcore kicks, beukende gitaarriffs en vervormde vocalen trekken de zwaargewichten Limewax, Bong-Ra en Thrasher ten strijde op zoek naar de grens van het gangbare. Whrooaaah!

Op De Tôffel 2014 wordt afgesloten door Knarsetand. Een tienkoppig collectief rond producer Martijn Holtslag dat drum ‘n' bass, reggae, latin, balkan, dubstep, ska en pop in de blender gooit om er een heerlijke cocktail van te maken vol rollende bassen, lekkere reggaelicks, spannende breaks en spetterende blazers. Er mag gedanst worden!

Naast alle muziek en theater is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse snuisterijen. De presentatie van het geheel is in handen van Denvis, artistiek duizendpoot van beroep.

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar. Vandaar dat het meenemen en nuttigen van eigen drank niet is toegestaan.

Na afloop van Op De Tôffel zijn de treinen in de richting Venlo en Nijmegen gemakkelijk haalbaar. Het NS-station ligt op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 23.00 uur tot 23.30 uur.

Alle informatie over Op De Tôffel 2014 is te vinden op www.opdetoffel.nl. Volg Op De Tôffel op twitter: @opdetoffel en #ODT14.


OP DE TÔFFEL OP EEN RIJTJE

naam festival:
OP DE TÔFFEL 2014 | Op De Tôffel
datum:
ZONDAG 22 JUNI 2014
locatie:
VRIJTHOF
plaats:
VIERLINGSBEEK
aanvang:
13.30 UUR
toegang:
GRATIS

programma:
NO MAN’S VALLEY
SPANGE BATTA & RICK VIO
D DEADLY
ANDRÉ VAN DEN BOOGAART
ERIC DEVRIES
WOLF IN LOVELAND
MISS MOLLY & ME
DOTAN
ANNEKE VAN GIERSBERGEN
THE SILVERFACES
THE HARD WAY
PSYCHO 44
AFTERPARTEES
KNARSETAND
BELLS OF YOUTH
COELY
JEBROER
TOWN OF SAINTS
TAYMIR

theater:
JEZUS’ MIRACLE LAB
HET ZALIGHEIDSGEVOEL

internet:

www.opdetoffel.nl
www.facebook.com/pages/Op-De-T%C3%B4ffel/199711926712873
twitter:
@opdetoffel | #ODT14