Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie: Kees Bastiaans in Myllesweerd

Geplaatst op: woensdag 7 mei 2014


Mill en Sint Hubert, 6 mei 2014 - Gedurende de maand mei 2014 zal in de passage van sociaal cultureel centrum Myllesweerd in Mill de Kees Bastiaans-collectie van de gemeente Mill en Sint Hubert worden geëxposeerd. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het Sociaal Cultureel centrum Myllesweerd, Kerkstraat 3 in Mill (maandag tot en met donderdag van 08.00 uur tot 23.00 uur, vrijdag van 08.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur).

Kees Bastiaans (1909-1986) is geboren en getogen in Mill en heeft zijn hele leven hier gewoond en gewerkt. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een geheel eigen stijl en is bekend geworden om de vertolking van alle elementen uit het Brabantse leven. Tijdens zijn werkzame leven maakte hij circa 4000 schilderijen en ontelbare litho’s, gouaches et cetera. In de kerk van Mill bevindt zich een mooi glas in lood raam van zijn hand.

Werk van Bastiaans is over de hele wereld verspreid en onder andere aangekocht door het Noord Brabants Museum in ‘s Hertogenbosch en het museum voor Religieuze Kunst te Uden. De expostie sluit aan bij het mozaïek, uit het woonhuis van Bastiaans, wat in de passage zijn permanente plaats heeft gekregen. Tevens heeft men vanuit de passage zicht op de twee katten die zich vroeger op het woonhuis van Kees Bastiaans bevonden en door de familie aan de Gemeente Mill zijn geschonken.
Omdat dit gemeentelijk bezit, aangevuld met twee werken van de gemeente Cuijk, normaal op niet voor het publiek toegankelijke plaatsen hangt, is er op verzoek van de gemeentelijke kunstcommissie besloten om de werken te exposeren in de passage. Het betreft 16 werken uit de vroegere periode van Kees Bastiaans. Veel werken zijn aangekocht in het kader van de regeling beeldende kunstenaars. In de bibliotheek hangt boven de leestafel nog een typische Bastiaans uit een latere periode. In de koffieruimte van Myllesweerd bestaat de mogelijkheid om de dvd te bekijken die is uitgebracht bij de tentoonstelling 100 jaar Kees Bastiaans.

Meer informatie over Kees Bastiaans is te vinden op www.keesbastiaans-kunstschilder.nl. Hier is ook informatie te vinden over de verkoop van het boek en de dvd.