Deel dit artikel ‹ Terug

Jeugddictees in Land van Cuijk en Maasduinen groot succes

Geplaatst op: vrijdag 14 maart 2014


Woensdagochtend 12 maart vond in de het Merletcollege Cuijk voor de tweede keer het Jeugddictee van de gemeente Cuijk plaats. Het Jeugddictee had dit keer een unieke aanvulling: het werd namelijk live uitgezonden via internet, zodat alle scholen en kinderen in de gemeente Cuijk mee konden doen. Ook ouders en familieleden konden via de site van onder andere BiblioPlus meekijken en meedoen. De titel van het dictee, geschreven door Karel Janssen, was “(D)asjemenou, het vervolg”. Het dictee is terug te zien op www.biblioplus.nl

Elke school in de gemeente mocht een team van vier leerlingen uit groep 8 afvaardigen om deel te nemen aan het dictee. Ook een aantal supporters was uitgenodigd om de spellers te steunen. De deelnemende teams hebben het allemaal fantastisch gedaan! In de pauze zorgde De Merletband, de schoolband van het Merletcollege, voor muzikale ontspanning en werden de benen en armen losgegooid op de dansvloer.

Rector Paul Metzemaekers reikte de grote wisselbeker uit aan het winnende team van basisschool Jan de Quay, dat bestond uit Ronny Martens, Bart Meijer, Tygo Francissen en Manu Maste. Manu Maste ging er bovendien vandoor met de prijs voor de beste individuele speller. Zij maakte maar 4 fouten. Op de tweede plek eindigde het team van bassischool ’t Startblok en de derde prijs ging naar basisschool De Waai. Na afloop kregen alle deelnemers het boek (D)ASJEMENOU! Een fabelachtig (voor)leesboek voor jong en oud, geïllustreerd met prachtige tekeningen. Het boek werd beschikbaar gesteld door Boomkwekerij Ebben. Al met al was het een spannende, leerzame maar bovenal gezellige middag!

Het Cuijks Jeugddictee is een initiatief van de neerlandici Karel Janssen, Louk Hombergen en Harrie Vullings. Het dictee is georganiseerd door BiblioPlus in samenwerking met het Merletcollege in Cuijk en mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Cuijk.

Het Cuijks Jeugddictee is het tweede kinderdictee dat in het Land van Cuijk en Maasduinen georganiseerd werd. Vrijdag 21 februari jongstleden heeft het zesde Klein Dictee Gemeente Sint Anthonis plaatsgevonden, dat in combinatie met de Gemeentelijke Voorleeswedstrijd door BiblioPlus georganiseerd werd. Het dictee is geschreven door Piet Vloet, oud-docent Nederlands en samensteller van het lokale Groot Dictee. Elke school vaardigde per groep acht een team van drie leerlingen af, die in een ruimte van basisschool Berg en Beek in Sint Anthonis de strijd met elkaar aangingen.

Wat voor voetbal geldt, geldt misschien ook voor dictees: ook hier ging een van de thuisteams (bestaand uit Jody Jochems, Lars Rutjes en Skye Henderson) er vandoor met de wisseltrofee: een prachtig Ibis-beeldje, beschikbaar gesteld door de Peelrandwijzer en uitgereikt door Kees de Bruin. Ook qua individuele winnaars deed de Berg en Beek het goed: op de eerste plaats eindigde hun Esther van Dijk, de tweede plek was voor Bart Hoesen van de Willem Christiaans in Ledeacker, en als derde eindigde Skye Henderson, ook van de Berg en Beek. Na afloop kregen de deelnemers van het Klein Dictee een leuk kleinigheidje van Gérard Hendriks van Hendriks Boek- en Kantoorvakhandel.