Deel dit artikel ‹ Terug

Unieke aanwinst voor Graafs KazemattenMuseum

Geplaatst op: woensdag 5 oktober 2011


Op 2 oktober 1944 crashte Russ Bouskill met zijn Spitfire, met registratienummer MJ300, bij het vliegveld Keent. Russ Bouskill had een goede carrière achter de rug als jachtvlieger bij de Royal Canadian Air force. Tijdens zijn vluchten haalde hij 5 Duitse vliegtuigen naar beneden. Zijn squadron haalde in totaal 92 vijandelijke vliegtuigen uit de lucht. Op 2 oktober 1944 werd hij achtervolgd door 4 Junckers waarbij hij getroffen werd. Hij kon niet meer springen en crashte bij het vliegveld van Keent.
Op 18 augustus 2009 werden uiteindelijk, op aanwijzing van Wim Boeijen, de resterende wrakstukken van de Spitfire gevonden. De meeste onderdelen, zoals de Rolls Royce motor, zijn schoongemaakt en worden tentoongesteld in het informatiecentrum in Keent.
Sinds 30 september 2011 is onder ander het staartwiel, te bezichtigen in het Graafs KazemattenMuseum te Grave. In dit, op 17 september 2011 geopende museum, dat gevestigd is in de beide brugkazematten, wordt ook aandacht besteed aan het vliegveld bij Keent.

Het Graafs KazemattenMuseum biedt een overzicht van de gebeurtenissen voor, in en vlak na de tweede wereldoorlog in Grave en nabije omgeving. Het museum is bij goed weer geopend als de vlag buiten hangt. Het komende jaar zal het museum op geregelde tijden open zijn, mits er voldoende vrijwilligers worden gevonden. Wilt u vrijwilliger worden bij dit in onze omgeving unieke museum, mail dan naar info@graafsmuseum.nl.