Deel dit artikel ‹ Terug

Uitspraak in zaak supermarktopenstelling gemeente Cuijk

Geplaatst op: woensdag 15 juni 2011


Cuijk, 15 juni 2011. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de gemeente Cuijk geen gelijk gegeven in haar besluit van juni 2009 waarin het mogelijk werd gemaakt om op zondag twee supermarkten geopend te hebben. Vanaf 21 juni 2009 zijn er telkens twee supermarkten op zondag geopend in Cuijk, waarbij jaarlijks wisselt welke supermarkten dit zijn. B&W wil daarmee de concurrentie waarborgen, maar in de wet staat dat er per 15.000 inwoners slechts één supermarkt open mag op zondag. De rechter vindt de argumentatie van de gemeente Cuijk om hiervan af te wijken onvoldoende.

Het college was bij het nemen van het besluit tot openstelling van twee supermarkten op zondag, op de hoogte van de regelgeving dat er één supermarkt op zondag open mag per 15.000 inwoners. Voor gemeente Cuijk met bijna 25.000 inwoners zou dit betekenen dat er slechts een supermarkt zijn deuren mag openen op zondagmiddag vanaf 16.00 uur. Het college heeft destijds het besluit genomen om twee supermarkten te laten openen om een (gedeeltelijk) monopolie te voorkomen en om aan de behoefte van de consumenten tegemoet te komen.

Burgemeester en wethouders bekijken in de komende weken welke consequenties deze uitspraak heeft voor de verleende ontheffingen. Daarna wordt er onderzocht of er stappen genomen kunnen worden om in beroep te gaan tegen deze uitspraak, waarbij de argumenten van de bezwaarmaker serieus genomen worden.

Het college van gemeente Cuijk vindt het belangrijk vindt om zo eerlijk mogelijke concurrentie mogelijk te maken. Dit is ook de reden dat het college op dit moment aan inwoners vraagt om te reageren op hun plan om Cuijk aan te wijzen als een toeristische gemeente. Met deze maatregel wordt het mogelijk dat winkeliers in Cuijk en haar kerkdorpen hun winkel elke zondag van het jaar open kunnen stellen. Meer informatie over deze oproep kunt u vinden op www.cuijk.nl.