Samen maken we het buitengebied van Land van Cuijk weerbaar tegen criminelen Gemeente Land van Cuijk
Deel dit artikel ‹ Terug

Samen maken we het buitengebied van Land van Cuijk weerbaar tegen criminelen

Geplaatst op: donderdag 29 februari 2024


Door leegstaande stallen, schuren en kassen, een lage pakkans én boeren in een kwetsbare financiële positie wordt het buitengebied steeds aantrekkelijker voor criminelen. Onderzoek in opdracht van ZLTO wijst uit dat 1 op de 5 agrarische ondernemers weleens is benaderd door criminelen. De bereidheid om dit te melden is echter nog laag. Daarom werd op dinsdag 27 februari, een actiedag gehouden. Onder aanvoering van het Interventieteam Maas & Leijgraaf (IML) bezochten politie, Platform Veilig Ondernemen, ZLTO en gemeente Land van Cuijk samen preventief locaties in het buitengebied om de weerbaarheid van (agrarisch) ondernemers te vergroten.


Met deze actiedag willen de samenwerkende partijen zichtbaar aanwezig zijn en met de ondernemers bespreken hoe we samen criminelen kunnen weren uit het buitengebied. Zo willen zij hen weerbaarder maken tegen criminelen en hopen zij dat de meldingsbereidheid wordt verhoogd.


Samenwerking 

Burgemeester Marieke Moorman vindt het mooi dat betrokken partijen hun handen ineen slaan voor een veilig buitengebied. Door de gesprekken samen met de politie, Platform Veilig Ondernemen, en het ZLTO te voeren, laten we zien dat we samen staan voor een veilig buitengebied. “De preventieve bezoeken en het persoonlijk contact met de (agrarisch) ondernemers en inwoners zijn hierbij waardevol. Zo horen we van de ondernemers zelf welke vragen zij hebben, wat knelpunten zijn en waar uitdagingen en kansen liggen. Het is gebleken dat gesprekken en controles vanuit de overheid worden gewaardeerd; ze zijn helpend om ‘nee’ te zeggen tegen crimineel aanbod.”


Vervolg op informatieavond

De actiedag is een vervolg op de bijeenkomst ‘Veilig buitengebied Land van Cuijk’ die vorig jaar in Wanroij heeft plaatsgevonden. Toen werd in samenwerking met diverse partijen samen een informatieavond georganiseerd over de uitdagingen, risico’s en kansen voor een veilig buitengebied. Het doel van die bijeenkomst was om samen te bouwen aan weerbaarheid en vertrouwen.


Interventieteam Maas & Leijgraaf

Onder regie van het Interventieteam Maas & Leijgraaf (IML) worden regelmatig preventief locaties bezocht, de actiedag van gisteren is hier een voorbeeld van. Ook voert het IML controles uit bij panden en locaties waarvan het vermoeden bestaat van criminaliteit en ondermijning (verborgen strafbare activiteiten) en het niet voldoen aan wet- en regelgeving.

In het IML wordt samengewerkt met Politie, de gemeenten Land van Cuijk en Maashorst en de omgevingsdienst Brabant-Noord samen om criminaliteit en ondermijning (verborgen strafbare activiteiten) te bestrijden. Per casus wordt bekeken welke partners aansluiten.


Melden verdachte situaties

Ervaart u zelf overlast? Of ziet u een verdachte situatie? Meld deze bij de politie of uw gemeente. Dit kan via de politie 0900-8844 of via uw eigen gemeente (telefonisch of via de website). Tips worden vertrouwelijk behandeld. U kunt ook anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via de website www.meldmisdaadanoniem.nl.