Stille armoede ‘schreeuwt’ om aandacht van ons allemaal Stille armoede ‘schreeuwt’ om aandacht van ons allemaal
Deel dit artikel ‹ Terug

Stille armoede ‘schreeuwt’ om aandacht van ons allemaal

Geplaatst op: dinsdag 16 januari 2024


Als je toch al moeite had de eindjes aan elkaar te knopen, of soms heb je gewoon pech, dan was 2023 geen leuk jaar. De vaste lasten zijn zo’n beetje verdubbeld en de boodschappen zijn fors duurder geworden. Vast herkenbaar en vervelend, maar met gezond verstand en de hand op de knip gaat voor de meesten onder ons het leven gewoon verder. 


Help ons armoede te signaleren

Of toch niet? Ook in uw omgeving kunnen zomaar mensen zijn waarbij het water aan de lippen staat. Kortom stille armoede zit ook in onze dorpen. Uit ervaring weten we dat mensen moeite hebben hulp te vragen, schaamte zit vaak in de weg. Voorbeelden waaruit armoede kan blijken: kinderen gaan zonder ontbijt naar school, geen lidmaatschap van een vereniging, versleten en slecht zittende kleding, achterstallige betalingen, geld lenen bij kennissen, nooit op vakantie, slechte meubels en het vermijden van zorg uit angst voor de kosten of een contact vermijdende houding. Zie deze opsomming echt als mogelijke voorbeelden. 


PCI kan hulp bieden 

In onze parochie kunnen wij wellicht helpen. Daar waar officiële instanties afhaken of niet snel genoeg handelen, kunnen wij individuele gevallen tegemoet komen met een eenmalige bijdrage of mensen op het spoor zetten van de juiste instanties. Wij zijn de PCI: Parochiële Caritas Instelling van de Parochie Maria, Moeder van de Kerk. Wij zijn een zelfstandig orgaan met een onafhankelijk bestuur met als doel alle mensen in onze omgeving met tijdelijke of acute financiële nood te helpen. We werken daarbij samen met sociale en maatschappelijk instanties en de andere Caritas instellingen in het Land van Cuijk. Bent u zelf in nood of mensen in uw directe omgeving? Stuur ons een bericht naar caritas@mmvdk.nl en wij nemen contact met u op. Vanzelfsprekend gaan wij hier zeer vertrouwelijk mee om.