Een zoektocht naar een vergeten instrument Een zoektocht naar een vergeten instrument
Deel dit artikel ‹ Terug

Een zoektocht naar een vergeten instrument

Geplaatst op: maandag 15 januari 2024


In een nieuw programma gaat Holland Baroque op zoek naar een vergeten en verloren instrument en zijn ontwerper: Pantaleon Hebenstreit. Het verhaal van het instrument de pantaleon fascineert en brengt de orkestleden naar onontgonnen muziek. Donderdag 25 januari te horen in de Sint Martinuskerk in Cuijk. 


De naam van het instrument is ontleend zijn aan zijn ontwerper, een kleurrijke tijdgenoot van Bach, Händel en Telemann. Hij was dansmeester, violist en componist en bespeelde dus ook de Pantaleon, een variant van het Zuid-Europese snaarinstrument salterio.

Het instrument maakte snel opgang en werd in de achttiende eeuw bespeeld van Berlijn tot Wenen; het werd gepresenteerd in Italië en dook zelfs op aan het hof van Lodewijk XIV in Versailles. Rond 1800 raakte het in onbruik en in de loop van de negentiende eeuw verdween het volledig van het muziekpodium.


Samenwerking

De Oostenrijkse Franziska Fleischanderl is niet alleen een virtuoos op het salterio; ze heeft zich ook helemaal verdiept in de Pantaleon. Samen met haar ging Holland Baroque op onderzoek.


Centraal in het programma staat de muziek van de 17e-eeuwse componist Telemann, die enkele jaren Hebenstreits collega was aan het hof van Eisenach.

‘Pantaleon’ van Holland Baroque is donderdag 25 januari te zien in de Sint Martinuskerk in Cuijk. Kaarten en informatie: schouwburgcuijk.nl