Ken je klassiekers

Column door Eefke Peeters
donderdag 18 maart 2021

Het is De week van de Klassiekers. We staan stil bij de oude meesters van lang geleden.
Ik mis hier het woordje meesteressen. Als ik jou nu vraag een bekende beeldhouwende dame, grote schilder, mijmerende filosoof of kapellenontwerpster te noemen lukt je dat dan?
Waarschijnlijk niet, we waren tweederang burgers. Het was ontzettend lang hartstikke normaal dat vrouwen een ondergeschikte positie hadden. Onze taak was: trouwen, kinderen krijgen en een toegewijde echtgenote zijn, met alles daarbij behorende taken. Dat was ‘ons’ doel voor eeuwenlang. Creatief zijn hoorde daar niet bij.

Ik had hier pas een discussie over met een man. Deze vertelde dat er gewoon geen grote vrouwelijke meesteres waren. Ik nam dit voor waarheid aan. Eventjes maar, en toen ging ik me inlezen. Er waren wel degelijk vrouwelijke pioniers! Vrouwen die deden waar ze in hadden en daar ook nog eens uitmuntend in waren. Neem Sofonisba Anguissola. Prachtig. Waarom kende ik haar niet? Ik ging haar kunst bekijken en las haar verhaal. Toen Michelangelo haar werk zag kreeg ze het grootst mogelijke compliment: “Ze heeft het talent van een man”. Kuch! En als je denkt dat dit erg is, dan doe ik er nog een schepje bovenop. Supertalent Judith Leyster schilderde met een prachtige techniek, die blijkbaar leek op die van Frans Hals. Onterecht werd zij als zijn leerling bestempelt. Dit staat zelfs zo op Wikipedia. En nog erger, veel schilderijen die waren toegeschreven aan Frans Hals waren feitelijk geschilderd door Judith.

Toen ik dit vertelde tegen de man in kwestie moest hij een beetje gniffelen. Ik moest me niet zo druk maken, want iedere klassieke meester had een muze. Dus in feite was er altijd wel een vrouw die de inspiratie was geweest. Dat moest toch een fijne gedachte zijn voor mij? En hij sprak de woorden: ‘Achter iedere succesvolle man staat…’ hij keek me aan, wachtend tot ik de zin zou afmaken.
Ik twijfel of ik de ‘verbaasde vrouw, of vrouw die hem in toom houdt’- grap zal maken. Maar ik haal mijn schouders op. En geef de wedervraag. ’En achter iedere succesvolle vrouw staat …’ Hij knikt. Hij weet ‘t. ‘Een nog succesvollere man,’ zegt hij zelfverzekerd.
Ik lach liefjes, wat maakt het ook uit. Ik weet zelf het échte antwoord wel. Hij loopt weg. Ik draai me om en pak een goede fles wijn. Santé dames op ons. Op Anguissola en Leyster en alle andere grote meesteressen! Want die waren er wel degelijk!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie