Grave is het mooist!

Column door Eefke Peeters
donderdag 11 maart 2021

De ANWB organiseert deze maand de verkiezing van de mooiste vestingstad van Nederland. We hebben er in Nederland meer dan 160. Wauw! Steden waar de historie tot in de diepte van de scheuren van de dikke stadsmuren voelbaar is. Waar je doorheen wandelt en je gewoon voelt hoe hier eeuwen geleden gestreden is. Want er is wat afgeknokt in Nederland en deze vestingsteden deden er alles aan om de vijand buiten te houden.
In de voorselectie van de ANWB zijn er 120 stadjes zonder pardon in de strijd om de ‘kroon’ verloren gegaan. Maar Grave heeft het gered en zit in ieder geval bij de voorselectie. Geheel terecht! Want dat kan toch ook niet anders als meest belegerde stadje van Nederland? Geen enkel ander stadje heeft zoveel moeten verduren dan ons eigen Grave.

Ik hou van Grave. Van de historie die hier zichtbaar is, maar nog meer van het karakter van Grave en haar Gravenaren. Neem alleen al de ondernemers hier. Zij hebben nog steeds die vechtersmentaliteit. Niet proberen alles in je eentje te doen, maar het besef hebben dat je samen zoveel meer kunt bereiken.
Ben je onlangs nog in Grave geweest? Moet je écht doen! Laat je verbazen over het gebrek aan leegstand en verwonderen door de prachtige boetiekjes die hier gevestigd zijn. De veelzijdige horeca die ook niet bij de pakken neer gaat zitten, maar samen kijken naar wat er nog wel kan. Je voelt het, Grave heeft wel voor hetere vuren gestaan. Hoe mooi zou het zijn wanneer Grave deze titel zou winnen? Zodat het straks wanneer het weer kan alle deuren van alle ondernemers weer vol open kunnen worden gezet. Zodat toeristen en inwoners weer door het stadje kunnen slenteren en kunnen realiseren wat hier allemaal is gebeurd. Maar echt dan he! Echt beseffen hoe hier gevochten is voor onze vrijheid.
Grave is gewoon het stoerste, meest nuchtere en tegelijkertijd magische vestingstadje dat er is. Dat weet ik allang, maar toch. Wil jij ook even stemmen om dit te bevestigen zodat straks iedereen dit weet?!

Yes, dat doe ik hier 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie