Geef acht!

Column door Eefke Peeters
donderdag 26 november 2020

Zoals jullie misschien weten mag ik leuke nieuwtjes plaatsen op het mooie platform Land van Cuijk.
Bijvoorbeeld over een leuke Sinterklaasactie, puzzeltocht, wie er een ondernemersprijs wint en meer. 
Nu kreeg ik een berichtje over ene Debbie die een nacht buiten ging slapen voor de Stichting 8foraid.
Een Stichting die aandacht vraagt voor het groeiende daklozenprobleem. Zij vragen om massaal op 8 augustus acht uur buiten te slapen, in je tuin of je balkon. Om vervolgens acht euro te doneren en acht mensen te vragen dit ook te doen. Tja, dacht ik. Leuk, maar acht augustus is nog best ver weg. En om tijdens zo’n zwoele zomeravond in je tuin lekker op de campingmatrasje en fijne slaapzak dicht bij je eigen huis te liggen is niet echt een vergelijking.

Maar ik las niet ver genoeg! Want deze Debbie gaat niet ergens in augustus in haar eigen tuintje bivakkeren. Nee, deze Debbie gaat op het dorpsplein in Wilbertoord buiten slapen en dat doet ze deze zaterdag! Van 28 op 29 november dus. Weet je wel hoe koud het ’s nachts is eind november?
Waarom ze dit doet? Heb jij enig idee hoeveel mensen er alleen al in Nederland dakloos zijn? Dat zijn er dus 40.000 en in deze huidige omstandigheden groeit dit dagelijks! En dan is Nederland nog maar een druppel op de gloeiende plaat, maar liefst 150 miljoen mensen slapen momenteel op straat. Iedere nacht.
 
Debbie gaat dit doen om geld in te zamelen voor Sheltersuit, dit bestaat uit een jas, slaapzak en een plunjezak. Het lost het probleem van daklozen en vluchtelingen die onderdak zoeken niet op, maar het voorkomt wel dat mensen op straat doodvriezen.
Ik kan me voorstellen dat je in 2020 niet meer zo gevoelig bent voor onrecht in de wereld. We worden er werkelijk mee overspoeld. Maar het groeiende aantal van 40.000 mensen die kunnen doodvriezen op straat in Nederland? Ik heb het in mijn agenda gezet. Ik ga zaterdag met mijn dochters naar Wilbertoord om iets in de bus te doen. Doneren kan ook eenvoudig online, maar dit vind ik net wat symbolischer.
En ik beloof plechtig dat ik op 8 augustus ook buitenslaap en die 8 euro doneer. En ik vraag acht lezers om hier onder te bevestigen dat zij dit ook doen.
Natuurlijk had ik ook echt stoer kunnen zijn en ook net als Debbie deze zaterdag bijvoorbeeld op de Brink hier in Sint Anthonis kunnen gaan logeren, maar ik ben natuurlijk geen copy cat. Ik ben graag een schattig schaapje dat braaf doet wat gevraagd wordt aan het gros van de mensen. En dus op 8-8 mijn slaapzakje naar buiten sleep. Het is echt niet zo dat ik het te koud vindt eind november. Heus niet ...

Wie doet er mee op acht augustus?

PS haar tellertje staat momenteel op €456 van de €1500 dat ze als streefbedrag heeft staan. Help je mee? Elke euro is er een.    


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie