Kracht in nummers

Column door Eefke Peeters
donderdag 19 november 2020

We willen allemaal onze stem laten horen. Dat is nu eenmaal iets menselijks. Laten horen dat we er zijn. Dat we anders denken dan de ander, of juist bevestigen dat je hetzelfde denkt. We willen graag allemaal ergens bij horen, onderdeel zijn van een groter iets. Maar we willen ook allemaal onze eigen identiteit behouden, eigenwijs en eigenzinnig zijn. ‘Be yourself, everybody else is already taken.’
Dat zie je nu groot over de hele wereld, maar ook klein in bijvoorbeeld je eigen gezin. Je wilt op je ouders of grootouders lijken, maar ook weer niet teveel he? Je wilt dat je kinderen op je lijken, maar niet dat ze alles doen wat jij vroeger hebt uitgevreten. (dat geldt natuurlijk niet voor mij, ik was uiteraard een superbrave tiener... )
Die balans is belangrijk. Nu denk je wellicht waar wil ze nu heen met haar democratische gezwets?
Nou, naar deze enquête 

Veel inwoners van de nieuwe te vormen gemeente vinden dat we straks wel heel groot worden. Dat is spannend, want worden we dan niet opgeslokt in dat grote geheel? 
Ik denk van niet, er zit kracht in nummers. Ook dat klinkt beter in het Engels. Hoe meer mensen hoe meer invloed en hoe meer je kunt bereiken.

Ik voel mezelf echt Land van Cuijkenaar. Ik ben geboren met een setje grootouders in Boxmeer en een setje grootouders in Cuijk, ik woon in Sint Anthonis, mijn partner werkt in Mill en ik ben echt verliefd geworden op Grave. Dat hoort niet bij de nieuwe gemeente, maar toeristisch gezien hoort Grave er nog wel bij. Dus voor mij lekker ook!
De nieuwe gemeente en het bestuur vanuit alle ‘oude’ gemeentes hebben de enquête opgericht om de inwoners een stem te geven. Wat wil jij zien in jouw wijk of dorp. En in hoeverre wil je ook echt wat te zeggen hebben? Wil je puur jouw mening ventileren of wil je aan die tekentafel zitten?
Wil je graag roepen wat er allemaal niet goed gaat of wil je oprecht meedenken en kijken naar verbeterslagen?
Ik lijk een beetje op mijn oma die altijd zei: ‘Als je niet stemt mag je ook niet zeuren.’ Dus als je de enquête niet invult, dan mag je straks ook niet klagen. Dus kom op, vul in. Het is fijn voor het bestuur om jouw input te hebben, maar ook voor jezelf om te beseffen of je iets mist en wat dan.
Op naar één mooi, diverse, vitale gemeente met behoud van al die eigenwijze identiteiten! 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie