In de duisternis

Column door Eefke Peeters
donderdag 22 oktober 2020

We zitten alweer bijna in november. Bizar hoe de dagen, die juist zo op elkaar lijken, toch zo snel voorbij lijken te gaan. Of heb ik dit alleen?
Zaterdag is het weer de Nacht van de Nacht een initiatief van de milieufederaties. Het is de bedoeling dat gemeentes, bedrijven en wij 'gewone burgers' deze nacht onze verlichting uitzetten. Dit om energie te besparen en lichtvervuiling tegen te gaan. Lichtvervuiling heeft niet alleen invloed op het zien van de sterren, maar het heeft ook een negatief effect op de dieren en op ons mensen. Gebrek aan duisternis heeft veel nadelige effecten zo verslechtert het bijvoorbeeld onze weerstand. Iets wat juist nu zo belangrijk is om aan te werken.
En de oplossing lijkt zo simpel, de lamp uit doen. Voorheen was dit best een uitdaging, al die bedrijven en al die horeca, die konden niet zomaar hun lampen uit doen in de hectische 24 uurs maatschappij. Maar nu? Nu zijn er zoveel lampjes al gedoofd. Hoe mooi symbolisch zou het zijn om zaterdag écht allemaal onze lampen uit te laten. En een kaarsje te plaatsen voor het raam. (Let wel op je gordijnen)
Brand een kaarsje voor wie je wil. Brand een kaarsje voor de zorg en eentje voor de horeca. Brand een kaarsje voor Lange Frans of voor onze Koning. Brand een kaarsje voor Frank de Boer of Mark Rutte. Brand een kaarsje voor iemand die je verloren bent of iemand die je lief is. Brand een kaarsje voor jezelf of voor iemand die je helemaal niet kent.
Brand een kaarsje deze Nacht van de Nacht; voor de sterren, de dieren en de gehele mensheid. We kunnen het gebruiken!


Lichtpuntjes zie je pas in de diepe duisternis
Al zijn ze nog zo klein
En weet je wat zo magisch is?
Je kunt ze zelf creëren, door ze simpelweg te zijn


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie