Papegaai

Column door Eefke Peeters
donderdag 1 oktober 2020

In Engeland zijn afgelopen week een paar papegaaien verbaal compleet losgegaan op het publiek wat eindelijk weer naar de dierentuin kon. In de coronatijd hadden de papegaaien elkaar de scheldwoorden aangeleerd. En zo dusdanig hun vieze vocabulaire behoorlijk vergroot.
Al twintig minuten na de opening kwamen de eerste klachten binnen. De medewerkers die moesten lachen om het tafereel maakten de boel er niet beter op. De bezoekers waren beledigd en zeker de jongeren behoorlijk geschokt. Nu zijn de papegaaien uit elkaar gehaald en in aparte hokken gezet. Ze mogen heus weer terug, volgens de dierentuinmedewerkers, maar wel in andere groepjes. In de hoop dat ze weer beter taalgebruik aanleren. Zo niet dan is één scheldende papegaai toch nog altijd een stuk minder erg dan een groepje ‘rotte’ papegaaien bij elkaar, aldus de dierentuin directeur. Bezoekers lieten weten juist in deze dierentuin zo te hebben genoten van de papegaaien, waarvan er een ook viral ging met een uitvoering van ‘If i was a boy’ van Beyoncé. Hoe schattig!

Dit soort nieuws vind ik lekker wakker te worden. Tuurlijk, het is niet leuk voor de bezoekers om compleet uitgescholden te worden, zeker niet met kinderen. Maar ik kan er de humor wel van inzien. Ik probeer meer van dit soort opmerkelijke nieuws te lezen omdat je hier doorgaans vrolijker van wordt dan het ‘normale’ nieuws of een kwartiertje scrollen op Facebook. Maar natuurlijk heeft vrijwel ieder opmerkelijk nieuws wel raakvlakken met de wereld nu. Zo ook dit papegaaienverhaal. Ontzettend zelfs.

Hoeveel mooier zou het zijn als al de papegaaien zouden zingen én de mensen dit zouden horen.
Ik ga voor het prachtige ‘Brothers in arms’ en dan met name het tweede gedeelte:

So many different worlds
So many different suns
And we have just one world
But we live in different ones
Now the sun's gone to hell
And the moon's riding high
Let me bid you farewell
Every man has to die
But it's written in the starlight
And every line in your palm
We are fools to make war
On our brothers in arms


Wat zou jij de papegaaien het liefste willen laten zingen?


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie