Geniaal of waanzin?

Column door Eefke Peeters
donderdag 6 februari 2020

Ik las een bericht over twee mannen die waren opgepakt voor te snel rijden. Een daarvan zat in zijn proeftijd, dus werd de auto nader onderzocht. In de kofferbak lag een tas met de tekst: A bag full of drugs. En wat bleek? De tas zat echt vol met drugs.
Is dit de domste actie ooit of juist geniaal? Ik vind het in ieder geval dolkomisch.

De grens tussen genialiteit en waanzin is sowieso flinterdun. Waarom is de ene persoon supercreatief en de ander helemaal niet? Waarom hebben kinderen vaak briljante oplossingen voor op 't oog complexe problemen?
Ik weet de antwoorden. Ieder brein heeft een filter die nieuwe informatie binnenlaat. Sommige mensen hebben een filter die wat minder nauw sorteert. Die kunnen daardoor vliegensvlug nieuwe info koppelen met oude kennis en bedenken zo creatieve oplossingen. De hersenen van een creatief iemand maakt daardoor nieuwe verbindingen aan. Het gevaar is wel dat wanneer je heel veel info opslaat en heel veel nieuwe verbindingen maakt, je gevoeliger bent om door te slaan. Teveel info. Vergelijk het met een computer die crasht vanwege teveel data.

Kinderen en pubers zijn hun brein nog aan het ontwikkelingen en vaak hoe ouder ze worden hoe minder creatief. Ik las ooit dat je het kunt vergelijken met iemand die jarenlang door hetzelfde bos wandelt. De paden die je vaak kiest, ken je op den duur uit je hoofd.
Kinderen zijn volop bezig met het verkennen van alle verborgen wegen, waardoor ze vanzelf buiten de standaard gaan denken. Veel volwassenen leven op automatische piloot en houden zich braaf aan de bekende platgewalste paden. Blijkbaar kan men dat dus letterlijk terugvinden in je hersenen. De verbindingen die je veel gebruikt worden sterker en degene die niet gebruikt worden, sterven af. Wacht even, ik verdwaal altijd. Letterlijk én figuurlijk. Dus ik neem niet die gebaande paden, maar ontdek waarschijnlijk steeds nieuw verbindingen. Toch?
Betekent dit dat ik geniaal ben? Of is het waanzin dat ik dit überhaupt overweeg?

In alle stukken die ik las, was men het met elkaar eens. Alle geniale mensen zijn creatief, maar niet alle creatievelingen zijn geniaal. Ik ben wel creatief, maar geniaal? Neuh, denk 't niet. Hoeft ook niet want waanzinnig klinkt toch veel leuker :)


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie