Gelukkig nieuwjaar

Column door Eefke Peeters
vrijdag 3 januari 2020

Voor iedereen die dit leest, de beste wensen en een gelukkig nieuwjaar. En nu ik het schrijf merk ik pas hoe vreemd dit eigenlijk klinkt. De beste wensen? Wat zijn dat? Zijn dat de cliché wensen zoals gezondheid, die niet voor niets cliché zijn. Want gezondheid is nu eenmaal onbetwist het beste wat je jezelf of een ander kan wensen. Of bedoelen ze met de beste wensen, juist de meest originele wensen? Zoals wensen dat er dit jaar eens kabouters komen die in plaats van je linkersokken jatten en je sleutels verstoppen eens stiekem je fornuis poetsen of beter nog de magnetron. Of zullen de beste wensen, wensen zijn voor een ander? Dat iemand van wie je houdt zijn of haar liefde van het leven zal ontmoeten bijvoorbeeld. Naast de beste wensen, wensen we elkaar ook een gelukkig nieuwjaar. Maar geluk is ook erg subjectief. Voor de een is geluk complete financiële vrijheid om alles te doen en laten wat je wilt, terwijl de ander geluk vindt in alles behalve materie. Voor de een is geluk een wandeling in het bos waarbij je niemand tegenkomt en het lijkt alsof je alleen bent op de wereld. Voor de ander is het diezelfde wandeling in het bos, maar dan met hier en daar een gezellig praatje.
Als ik door mijn telefoon scroll en lees wat mensen mij wensen voor 2020 is dat ook best verschillend. Tuurlijk inderdaad naast 't beste, geluk, liefde en gezondheid wenst men mij ook vrije tijd, geld, avonturen, kalmte en een pittig 2020. Die pittig heb ik om uitleg gevraagd. Maar toen ik er over nadacht, dacht ik inderdaad, ik verkies een pittig jaar absoluut over een mild jaar of nog slechter een flauw of smakeloos jaar.

Ik wens jullie een uniek 2020 waarin je boven alles compleet jezelf mag zijn.
Ik wens je een lage lat waar je mag voelen wat je voelt. Waar je niet het hele jaar gelukkig 'moet' zijn, maar waar er ook ruimte is voor alle andere emoties.
Met naast die lage lat een hoge lat, met ondenkbare doelen en dromen. Want soms lijkt iets onmogelijk, tot het gewoon wordt geprobeerd en gedaan.
Ik wens je tussen die twee latten door balansen. Stapje voor stapje er overheen lopen, er aan slingeren of er onderdoor limbo dansen.
Ik wens je de slappe lach, ik wens je zonnestralen op een koude dag.
Ik wens je alles wat je in 2019 hebt gemist. Ik wens je al jouw wensen.
Ik wens je 365 verschillende, mooie, eigen dagen. Sterker nog ik wens je er dit jaar zelfs 366!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie