Zoveel vragen

Column door Eefke Peeters
donderdag 24 oktober 2019

Ieder land is wel ergens extreem goed in. In Spanje lijken ze te weten wat mindfullness is en leven ze echt in het moment. De Belgen blinken uit in bier brouwen en de Italianen staan bekend om hun ongeremde passie. En wij Nederlanders? Wij zijn extreem goed in het stellen van nutteloze vragen.
Zo kwam ik gisteren keurig op tijd bij een afspraak en vroeg de meneer in kwestie of ik het een beetje kon vinden. Kijk, als ik te laat was geweest had ik die vraag nog kunnen begrijpen, maar nu?
Vervolgens belde ik een jarige vriendin met de vraag of ze zich een beetje jarig voelde. Dat viel helaas nogal tegen. Toen dacht ik bij mezelf, wat een onnozele vraag is dat ook eigenlijk.
Nog veel erger was dat ik op Facebook in een besloten groep (dat dan gelukkig wel) iemand de vraag zag stellen of er calorieën zitten in snot? Ik hoop vurig dat deze dame dit vroeg omdat ze erg verkouden was en elke keer als ze haar neus snoot, dacht yes, weer wat calorieën kwijt. Maar ik vrees van niet...
En dan zijn er mensen die zeggen dat er geen domme vragen zijn. Maar goed, soms zijn de vragen niet onnozel maar meer de antwoorden gewoonweg vreemd. Dat klinkt vaag, maar dan doel ik dus op vragen zoals deze: Waarom zeg je dat je wekker afgaat terwijl hij eigenlijk aangaat?
Waarom heten een van de snelste dieren op aarde een antilopen? Waarom heet het pindakaas, palingworst, varkenshaas?

Soms zijn vragen wel zo onnozel dat ze grappig worden zoals; wat doen weekdieren in het weekend? Of; Waarom geeft een antwoordapparaat geen antwoord op mijn vraag.
Maar, zoals Bruce Lee al zei: “Een wijs man kan meer leren van een onnozele vraag, dan een onnozele kan leren van een wijs antwoord.”

Maar de mooiste vraag die gewoonweg te schattig is kwam toch echt van mijn eigen dochter. Zij vroeg toen ze 5 was op Valentijnsdag; 'Mama, wat voelt een vlinder eigenlijk als die verliefd is?' '


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie