Hoop doet leven

Column door Eefke Peeters
dinsdag 22 januari 2019

Terwijl ik een columnonderwerp bedenk voor deze week popt letterlijk en figuurlijk Julen op. Het Spaanse peutertje wat in de 110 meter diepe put is gevallen. 
"Mijnwerkers graven laatste meters naar Spaanse peuter Julen met de hand, maar klok tikt genadeloos verder. " Schreeuwt de kop van het nieuwsbericht.  
Iedereen die roept: 'Dat zou mij nooit overkomen,' heeft gewoon enorm veel geluk gehad in zijn leven, of geen kinderen. Ik weet dat ik ook ooit mijn 2 jarige dochtertje net voor een auto kon wegtrekken. Godzijdank had haar rode jasje een capuchon waar ik haar net aan kon vastgrijpen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, onderzoekend en meestal ook nog eens vliegensvlug. Een telefoontje, twee keer goed niezen of een dagdroom en weg zijn ze. In het artikel wat oppopte staat dat men nog steeds de hoop heeft dat Julen nog leeft. Het klinkt bizar toch? Vorige week zondag (!) viel hij tientallen meters naar beneden, in een donkere krappe ruimte. Maar er bestaat een kans dat hij op een plek is waar wel zuurstof en water zou zijn.  Het klinkt als een sprookje. Maar hoop doet leven. Ik zag ooit een film waar een meisje met ongeneeslijke ziekte in een holle boom viel. Drie verdiepingen en recht op haar hoofd. En wat hield dit ogenschijnlijke zwakke meisje hier aan over? Niets! Bovendien was haar ziekte compleet verdwenen. Denk je nu, ja Eef dat is een film. Klopt, maar deze was wonderlijk genoeg gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ik weet niet meer precies hoe het einde verliep, maar ik geloof dat het meisje een vlinder zag die vertelde dat alles goed kwam, dat ze moest vertrouwen. Ik weet dat er in ieder geval de associatie werd gemaakt met God. Maar of het nu God is, Allah, duizend heiligen of Karma, het was hoop.    Ik ben in ieder geval blij dat we na alle vreselijke berichtgeving op het journaal nog niet allemaal zijn veranderd in hei harde cynici die het de moeite van het graven niet eens waard vinden. Nu dat heel Spanje zijn adem inhoudt en de rest van de wereld op afstand mee hoopt zou je toch durven te geloven dat er dadelijk oppopt dat Julen vies en angstig uit de put is gehaald maar buiten levensgevaar. Ze zijn zo dichtbij nu.. kom op vlindertje.


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie