Pokkepessimist

Column door Eefke Peeters
dinsdag 8 januari 2019

Ja, hoor we zijn net een goede week in 2019 en het is alweer zover. 'Jij bent altijd zo positief over het Land van Cuijk, maar even serieus wat hebben we hier nu eigenlijk?'
De eerste klager van het jaar. Geef deze man een medaille voor pokkepessimist. Echt ik moest me inhouden, want ik haat zinloos geweld, maar wat ik nog een schepje erger vind is zinloos klagen. Wat naar mijn mening trouwens pleonasmen zijn, want geweld en klagen is altijd zinloos.

Kom op mensen, doe je ogen open, wat hebben we nu niet? Ik was eind 2018 lekker even er tussen uit gegaan met mijn gezin in een klein houten huisje midden in een, volgens de website, schitterend natuurgebied. Nu ben ik snel tevreden en vind ik ook echt iedere vorm van water en ieder boom prachtig, maar was het vergelijkbaar met de Staatsbossen, de Kraaijenbergse Plassen of de Vilt? Nog niet misschien! Had dit gebied een Unesco Status? Zeker weten van niet en die gaan ze ook niet krijgen ook.
Naast dat het hier onwijs mooi is en we unieke events hebben zie agenda zijn er nog veel meer voordelen. Opnoemen wat we hier hebben, heb ik al zo vaak gedaan, maar zal ik eens een opsomming geven van wat we hier NIET hebben?

Zo hebben grote delen van Nederland te maken met de enge Molestus Steekmug, hebben jullie er één zien vliegen? Dat bedoel ik, nergens last van! Of wat te denken van de schokkende aardbevingen in Groningen, maar ook Limburg werd zwaar getroffen. En hier, niks aan de hand.
Complete kustlijnen die vol worden gespeld met halve en soms zelfs hele containers met rotzooi. Langs onze Maas? Geen vleugje container te zien! Zojuist op het journaal: Let op! Code Oranje, stormbuien en hooswinden? Ik kijk echt letterlijk, nu naar buiten, de takken van de bomen wiegen rustgevend zachtjes in de wind.
Sterker nog, het is hier vrijwel altijd warmer en droger dan wat er wordt afgegeven aan weersvoorspellingen.

Nu zullen er wel weer een hoop mensen zijn die zeggen dat dit flauw is en dat je altijd wel iets kunt verzinnen wat een regio niet heeft. Klopt. Het is een milde column tegen alle zeurende mensen die klagen over wat we hier niet hebben. Over winkels die verdwijnen uit het straatbeeld, over omgevallen boomstronken die wandelpaden blokkeren, over het gebrek aan toeristen.
'Het lijkt hier soms alsof we op een eiland leven,' sprak pas iemand negatief. Nou, neem een voorbeeld aan de eilanders die pas samen de schouders er onder hebben gezet en de hele kust hebben schoongeveegd. Als we willen dat de toeristen komen, moeten we samenwerken en ze laten zien hoe mooi het hier is. Vind je een boomstronk op je pad, dan roep je een omstander en til je hem uit de weg. En verdwijnen er winkels uit je straatbeeld en vind je dat erg, blijf dan vooral regionaal winkelen en zet die leuke ervaring eens op social media, in plaats van al die negativiteit.

Echt laat ons motto zijn voor alle inwoners van het Land van Cuijk als we 's morgens voor de spiegel staan: Trek vandaag eens iets positiefs aan, dat past namelijk altijd!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie