Vakantiestress

Column door Eefke Peeters
woensdag 8 augustus 2018

Er zijn van die woorden die, voor mij, absoluut geen logica bevatten. Zoals vakantiestress. Vakantie is het moment van lekker niksen, van geen wekker hoeven zetten, van geen vier agenda's proberen te synchroniseren, van doen waar je zin in hebt, wanneer je er zin in hebt. Geen huishouden, geen deadlines, geen stress.  

Waarom hebben er dan toch zoveel mensen last van? Kofferinpakstress? Ik snap 't niet. Ik heb een tas voor de identiteitskaarten, zorgpasjes en reisdocumenten. Die stop ik bij mijn telefoon, portemonnee en oplader.   

In mijn koffer stop ik mijn bikini en voor de rest zal het mij een vette worst wezen. Ik weet niet hoe ik hier gestrest van zou moeten raken. Wel geef ik iedereen in mijn gezin de taak zelf de koffer in te pakken. Ik check 't wel even hoor, maar you can't blame me ;)  

Ik ben nu op vakantie en op het terras waar we vanmiddag zaten waren andere Nederlanders en Engelsen. Een vrouw klaagde over het feit dat haar man niet mee wilde op een boottripje, een andere man zeurde tegen zijn vrouw dat zij zijn favoriete zwembroek was vergeten in te pakken. Bij een ander tafeltje klaagden de kinderen want die wilden iets leuks doen en op het terras zitten was dat volgens hen niet.

Wat ben ik gelukkig hier met mijn gezin. Ik geniet wanneer zij genieten en ben stiekem wel heel erg blij dat dit terrasjes pikken, beetje winkelen, beetje wandelen, beetje zwemmen en boel genieten is.   

Maar als ik om me heen kijk zie ik wel dat we veel te veel verwachten van anderen. Dat zij dezelfde dingen als wij leuk vinden bijvoorbeeld. Anderzijds geven we ook heel gemakkelijk de ander de schuld van ons onbehagen. Ga gewoon in je eentje dat boottripje doen, pak je eigen koffer in, vraag of je naar het strand mag wandelen.   

Want alle grote religies vertellen hetzelfde: de bron van geluk zit in onszelf.  

De Chinese taoïstische filosoof Zhuangzi schreef: ‘Als een man een rivier oversteekt in een roeiboot en een lege boot ramt hem, wordt hij niet boos. Maar wanneer hij een man in die boot ziet zitten, zal hij naar hem schreeuwen dat hij moet oppassen. Alleen maar omdat er iemand in de boot zit. Als je je eigen boot leeg kunt maken terwijl je de rivieren van de wereld oversteekt, zal niemand je tegenwerken.'  

Serieus het beste middel tegen (vakantie)stress is je niet bekommeren om de schuld of onschuld van mensen die letterlijk of figuurlijk tegen je opbotsen. Vaar gewoon lekker je eigen koers. 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie