Maasheggen

Column door Eefke Peeters
donderdag 2 augustus 2018

Het zal je niet zijn ontgaan, de bijzondere erkenning voor het Maasheggen gebied. UNESCO heeft de Maasheggen aangewezen als biosfeergebied. Daarmee neemt de Maasheggen deel aan het internationale UNESCO programma ‘Man and the Biosphere'. Gebieden waar mens en natuur samenleven. Met deze statustoekenning wordt de Maasheggen onderdeel van een wereldwijd netwerk van meer dan 650 UNESCO biosfeergebieden in 120 verschillende landen.   

Wij mochten hier, vanuit Cybox werken aan de website. Waar onder andere verhalen staan van mensen die trots zijn op dit prachtige gebied. Waaronder Erik van het RBT hij hoopt het pelgrimeren nieuw leven in te blazen. Goed idee, dat kan al in het klein. Loop bijvoorbeeld eens vanuit je woonplaats of je werk naar het Klooster in Sint Agatha.  

Ieder zal geraakt worden door een ander verhaal, denk ik. Ik had het vooral bij Wessel de jonge boswachter die maar niet kan kiezen waar hij zijn boterham moet opeten omdat ieder plekje zo mooi is.  

Boswachter. Dit wilde ik vroeger stiekem worden. Leek me geweldig! Bijhouden welke planten en dieren er voorkomen in mijn gebied en die dan beschermen. Kijken wat de ontwikkelingen zijn, misschien is er wel een nieuws soort plantje of beestje opgedoken. Zou ik een paddenpoel mogen aanleggen of vogel en insektenhuisjes ophangen?   

De bomen snoeien, paadjes vegen, bankjes repareren. Ze doen ongetwijfeld nog veel meer dan dat, maar dat was wat ik vroeger graag zou willen en dan in een klein houten huisje in dat bos wonen. Mijn bos. Nu ik er zo over nadenk zou ik dat nog wel willen. Ik zou me ook bekommeren op de das. Dat arme diertje wat wij echt decennia lang hebben achtervolgt en vermoord als ongedierte of misbruikt in hondengevechten. 

Terwijl ze zo bijzonder zijn, als is het alleen maar om de geluidjes die ze maken. Ze grommen, ze piepen, ze huilen, ze blaffen, ze knorren, ze gillen en ze smakken enorm bij het eten.

Nu denk jij misschien; dat klinkt toch super irritant? Daarom ben jij ook geen boswachter. En ik misschien wel, als ik later groot ben! 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie