Ik hou van Mei

Column door Eefke Peeters
dinsdag 1 mei 2018

Het is mei! Heerlijk, mijn favoriete maand. Mei is natuurlijk de bloeimaand en ik heb ook altijd het gevoel dat dit ook voor de meeste mensen geldt. Het weer wordt warmer, we gaan meer naar buiten, dingen ondernemen en daar worden de meeste mensen ook vrolijker van en bloeien letterlijk op. Daarnaast zit de maand mei ook nog vol feestdagen. Vandaag is de Dag van de Arbeid, dan hebben we nog Bevrijdingsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Moederdag. En afhankelijk van je overtuigingen hebben we ook nog diverse lentefeesten, communies, Meiboomdag, ijsheiligen, het schenken van meiklokjes, Cinco de Mayo en meer. Ik geloof heilig in de waarheid tot het tegendeel bewezen is dus ik vier alles!
Gelukkig met mij nog veel meer mensen, want de meimaand puilt ook uit van de leuke activiteiten in onze agenda. Prachtige wandelingen, pop-up restaurants, circus, theater, open dagen, rommelmarkten, koopzondagen. Elke dag wel iets.

Ik hou vooral van Mei omdat de natuur zo levendig wordt. De lammetjes, de veulentjes, de vlinders en de bijen. Maar allerliefste om naar te kijken vind ik het Roodborstje. Ik weet niet wat het is, ik word er echt direct gelukkig. En nu de afgelopen tijd lijkt er wel een met me mee te vliegen. Nu zit op kantoor achter mijn pc en daar op ons binnenpleintje zit hij weer, vrolijk te zingen.

Zoals de duif symbool staat voor vrede, staat het roodborstje symbool voor hoop. Volgens de legende heeft hij zijn rode borst te danken aan het feit dat hij een doorn uit de krans van Christus aan het kruis haalde. Hij prikte zich hierbij aan zijn borst waardoor deze rood kleurde en dit is altijd zo gebleven. Ook worden Roodborstjes beschouwd als boodschappers van de geestelijke wereld.
Maar ik heb ook gelezen dat diezelfde doornenkroon staat voor bespotting van het Koningschap. Dat het roodborstje staat voor het feit dat rijkdom in je zelf zit. Dat we allemaal onze eigen doorns moeten verwijderen en dat dan ons hart zich vult met liefde (het rode borstje).
Mooi he? Want zie jij een Roodborstje haal er dan uit wat voor jou op dat moment goed is. Een overleden geliefde die je komt bezoeken, een teken van Jezus, een reminder dat rijkdom van binnen zit of een herinnering dat de je jouw doorns moet verwijderen?

Ik kijk naar het Roodborstje en hij kijkt terug. Ik geloof een teken van mijn vader, ik hoor hem bijna zingen. Ik hou ook van mei! Ik hou van mij, van mij, van mij
en van geen ander, yeah yeah!
Want ik ben verreweg, de leukste die ik ken, jeuh
Ik hoef mezelf zonodig ook van mij niet te veranderen
ik hou van mij mezelf, gewoon zo als ik ben
ik hou van mij, al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars
als ie ik hou van jou tegen een ander zegt

Mijn vader hield ook zo ontzettend van deze maand en van alle vogeltjes. Pap, ik hou van mei, van mij en nog steeds onwijs van jou!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie