Testosteronbommen

Column door Eefke Peeters
dinsdag 27 maart 2018

Ik hoorde het laatst weer het vreemde, vreemde versje. Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei. Ik weet dat ik eerder naar de betekenis heb gezocht, maar ik was het weer vergeten. Weet u het nog?

Heel, heel vroeger gingen de jongens rond Pasen eieren ophalen in de buurt. Zij sloegen met hun paasstokken op de grond om te laten horen dat ze er aan kwamen. Ze gingen langs de deuren om eieren en liever nog geld op te halen. Met één ei waren zij niet tevreden en met twee ook nog niet. Mochten mensen niet opendoen, omdat ze het wellicht gewoon niet hoorden, dan riepen ze het volgende: Er is een gaatje in de deur. Daar kijkt een gierige duivel door. Reageerden ze weer niet, dan werd er nog een keer hard geklopt en met de Paasstok tegen de deur geslagen. Nog geen gehoor dan gooiden ze uit woede de zojuist opgehaalde eieren kapot tegen de deur.
Precies daarom heb ik denk ik altijd dit versje onbewust een stompzinnig iets gevonden. Het is de ondankbaarheid wat er doorheen sijpelt wat me zo irriteert, naast het feit dat het natuurlijk ook grammaticaal aan alle kanten stinkt.

Het mocht tot overmaat van ramp ook nog eens alleen door jongens gedaan worden, meisjes werden compleet buitengesloten. Stomme, stomme keuze. Meisjes hadden met een liever versje en een dankbare houding ongetwijfeld overal minstens vier ei(eren) mee gekregen.
Niet dat alle meisjes braaf zijn en jongens grote etterbakken. Maar het ligt aan de testosteron, en laat de jongens nu net tussen de 4 en 14 een stijgende testoronspiegel hebben, lastig als je dan eieren moet ophalen. Want waar meisjes nog snel kunnen schakelen en reflecteren op hun vervelende gedrag kunnen jongens dit gewoon niet, ligt ook al aan dat vervelende stofje.
En wat aten ze dan nog extra met Pasen? Eieren, de testosteron producerende superfoods. Handig om de boel nog extra op te fokken. En ze aten niet keurig een ei, of twee, nee minstens drie!
Waardoor er meer en meer van dit hormoon wordt aangemaakt. Het wordt ook wel leiderschapshormoon genoemd, en gek genoeg wordt er bij een leidinggevende functie, (of in een ruzie) ook weer extra testosteron aangemaakt. Het is een vicieuze cirkel!
Het is bewezen dat mannen met minder testosteron minder leiderschapsambitie hebben en anderen meer gunnen. Zij zijn minder belust op competitie en winnen. Gek eigenlijk dat we ons met Pasen, wat het meest vredige feest van het jaar zou moeten zijn, gek vreten aan testosteronbommen.

Maar gelukkig is er ook een tegenhanger, namelijk het chocolade-ei. Mocht jij nou een echte kerel thuis hebben zitten die graag eieren eet met Pasen, maar dan vervolgens alles bij elkaar schreeuwt tijdens een of andere wedstrijd of tegen de luie hond... Voer hem dan veel chocola... Want daar zit weer endorfine en serotonine in wat bekend staat als het gelukshormoon en stress en spanning als sneeuw voor de zon laat verdwijnen! Ik had heel veel chocolade eieren gehaald, maar bedacht dat mijn vriend eigenlijk nooit schreeuwt dus ik ben alvast begonnen met kijken of het werkt. En hier geldt natuurlijk wel het versje; een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een Paasei! Heerlijk! Vredige en gelukkige Paasdagen gewenst!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie