Derde Paasdag

Column door Eefke Peeters
dinsdag 18 april 2017

Het is vandaag de dag na Pasen. Derde Paasdag zullen we maar zeggen. Ik verbaas mij steeds meer over de commotie die ontstaat rondom dit soort dagen. Vorig jaar werd de Hema finaal afgemaakt omdat ze paaseieren verstopeitjes durfden te noemen, maar ook dit jaar was het raak. Ze hadden een Paashazen familie gecreëerd.
De arme beesten zijn compleet afgeslacht. Ze waren angstaanjagend en gaven ook nog een verkeerd beeld van de huidige maatschappij. Ze waren namelijk te hetero. Te hetero? Was het niet de Hema die T-shirts verkocht met twee rookworsten en twee tompoezen om een statement te maken? 
Wat verwachten we nu volgend jaar? Dat de Hema een complete 'Modern Family' achtige kippenfamilie gaat ontwerpen? Met een haantje met een inmiddels tweede of derde chickie, met samen vijf kuikens. Met allemaal een rugzakje om. Of nee drie van de vijf. Met ADHD erin, een vorm van autisme en een gameverslaving. En natuurlijk is er een Nieuwetijdskuiken. Daarnaast heb je nog twee gezellige ome haantjes met een geadopteerd kuikentje. En natuurlijk een compleet bewuste moederloze kip.

Dat dus. Maar ook al die woedende ouders die roepen dat het geen lente ontbijt mag zijn, maar dat het echt Paasontbijt moet blijven. Volgens mij weet half Nederland niet eens wat we vieren met Pasen en keken we alleen maar naar The Passion omdat we eigenlijk vinden dat Dwight the Voice had moeten winnen.
Als we echt allemaal zo gelovig zijn waarom zijn de kerken dan zo leeg?

Ik had het er met iemand over en diegene zei: 'Belachelijk dat zij nu ook al ons Paasfeest willen afpakken.'
Op mijn vraag hoe er bij hen thuis dan Pasen werd gevierd kreeg ik wel een eerlijk antwoord: 'Ja oke wij vieren Pasen met vooral veel eten. Nee, wij bidden ook niet en het heeft ook eerlijk gezegd niets te maken met het feit dat Jezus, de zoon van God, zich opofferde voor onze zonden. Maar het gaat erom dat het een kwestie van afwachten is en dan vieren we geen kerst meer maar Id-ul-Maulid, de geboorte van Mohammed. Geen Hemelvaart meer maar Lailat-ul-Meraj, de dag van de Hemelvaart van Mohammed en weet ik wat nog meer.'

Hoezo gaat het daar om? Ik heb de Koran net zo min gelezen als de bijbel. Maar de overeenkomsten zijn toch niet te missen? Profeet geboren uit een maagdelijke moeder. Het vasten om dankbaar te zijn voor alles wat we hebben. Het bidden voor je zonden en die van diegene die je liefhebt. Jezus heeft de zee gespleten, Mohammed de maan. Comme si, comme ca!

Ja en natuurlijk zijn er net zoveel verschillen als er overeenkomsten zijn.
Maar toch, ik denk dat ik een nieuw boek ga schrijven over het feit dat Jezus en Mohammed samen in de hemel zijn en zich hoofdschuddend buigen over de mensheid. Dat wij mensen de geschriften veel te letterlijk hebben genomen. Dat de enige boodschappen uit de letteren zouden moeten zijn: Heb u naasten lief, zoals u uzelf liefhebt en iemands volmaaktheid uit zich in het verrichten van goede daden en het bezitten van juiste kennis.

Ja, ik weet het. Het klinkt simpel en zoetsappig. Ligt denk ik aan de hoeveelheid chocolade eitjes van de afgelopen dagen.
Want weet je wat misschien wel de allerbelangrijkste overeenkomst is van alle geloven op de hele wereld? 'Zoet eten betekent zoete gedachten!'


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie