Voorspelbaarheid versus spontaniteit

Column door Eefke Peeters
dinsdag 28 maart 2017

Weet je wat grappig is? Dat heel veel mensen zichzelf graag als spontaan bestempelen, of dat zoeken in een partner, terwijl het gros van de mensen daar helemaal niet op zit te wachten. Wij mensen zijn namelijk verslaafd aan voorspelbaarheid. Blijkt dat ze in onze vaste supermarkt grondig verbouwd hebben? Dan is menig mens geïrriteerd tot bijna van slag.
We willen namelijk graag weten wat ons te wachten staat. Onzekerheid is voor de meeste mensen super lastig om mee om te gaan. Ik merk dat ik op dit vlak wat tegenstrijdig ben. Ik vind het namelijk echt leuk om ergens, zonder al te lang nadenken, gewoon aan te beginnen. Zo begon ik ooit mijn eigen tijdschrift en open ik zaterdag een kroeg. Want je weet nooit of iets lukt als je niet probeert!
Maar heel eerlijk gezegd, zou ik het liefst wel nu al willen weten met wie, waarover en waar ik mijn interviews voor de zomereditie ga houden. En wil ik ook graag weten hoeveel mensen er precies naar de opening komen. 

Ik ben ook, net als de meeste mensen, dol op voorspellingen. Bijvoorbeeld tijdens het EK of WK super interessant, vooral de bijzondere dieren die het belachelijk vaak goed hebben. Als mensen bij een waarzegster zijn geweest wil ik ook altijd alles weten.
Ik ben er zelf ook weleens geweest. Er werd mij vertelt dat ik een bestseller zou schrijven. Wordt aan gewerkt! Ik denk dat als ik afgewezen zou worden bij een uitgever ik het door deze voorspelling langer zou blijven proberen. Zo'n voorspelling omvat een stukje hoop, een vleugje bevestiging.
Toch zijn er ook voorspellingen die ik liever niet had willen weten. Bijvoorbeeld over de nanofabricator. Iets over gehoord? Dit apparaat kan moleculen op elke mogelijke manier rangschikken, en produceert zo alles wat je kunt bedenken. Ook eten. 
Klinkt dat wonderlijk? Jazeker! Klinkt dat gezellig? Nee, toch!?
Ik heb geen eigen moestuin, maar lekker naar mijn favoriete groenteboer en bakker zou ik echt niet willen missen. Vooral het uitgebreid koken en het lekker tafelen is voor mij echt een rustpunt en een moment van de dag waar ik echt naar uitkijk. 
Iets anders wat voorspelt is en waar ik niet direct super enthousiast over wordt is het feit dat je straks niemand meer hoeft te bellen. Je denkt gewoon, bijvoorbeeld aan je beste vriendin en haar hologram verschijnt voor je gezicht. Kletsen hoeft niet, want onze breinen kunnen direct met elkaar communiceren.
Klinkt dat vet? Jazeker! Klinkt dat gezellig? Nee, toch?!
Ik merk sowieso meer en meer dat ik behoefte heb aan minder. Minder alles tegelijk moeten doen. Koken en nog even snel wat telefoontjes plegen, wandelen in het bos en tegelijkertijd luisteren naar het journaal, samen met de kinderen lezen en ondertussen je telefoon in de gaten houden of dat ene belangrijke mailtje binnenkomt.
Dus ik stop daarmee met ingang van nu. Ik ga echt alleen nog maar monotasken. Bijvoorbeeld de tafel dekken voor het eten en dan alleen maar eetgerelateerde producten op tafel. Dus geen laptop, telefoon, post enzovoorts. En zullen we samen spontaan iets afspreken? Hier en nu?
Zullen we allemaal een eigen Land van Cuijk voorspelling doen? Bijvoorbeeld in 2018 wordt er besloten dat de Tesla fabriek naar het Land van Cuijk komt. Ik zal alles netjes ordenen en dan roep ik wel wanneer iemands voorspelling is uitgekomen! Maak je er ook eentje voor jezelf?
Dus bijvoorbeeld; in 2017 ga ik lekker met mijn gezin op vakantie en het wordt de beste vakantie ooit. Zo het is voorspelt. Dus dan gaat het gebeuren! Ik heb er nu al zin in!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie