Schaapjes hoeden of 3D printen?

Column door Eefke Peeters
dinsdag 7 maart 2017

Ik hou wel van een goede discussie. Bijvoorbeeld over de tijdsgeest. Zeg het maar: leven we nu eigenlijk in een mooie tijd?
Ik schommel een beetje. De ene kant vind ik deze tijd fantastisch; het internet, 3D printers, zonnepanelen en levensreddende zoete aardappelen. De andere kant is iedereen zo gehaast en met zichzelf bezig. Gezelligheid en saamhorigheid zijn nog al eens ver te zoeken...

Wat dat betreft zou ik best wel eens in de Middeleeuwen geleefd willen hebben.
Ja, natuurlijk werd er gevochten in die tijd, veel en hard, maar er werd ook met dezelfde intensiteit gefeest! Het dagelijkse leven speelde zich vooral af in een grote feestzaal, met een nar om je aan het lachen te krijgen. Waar het eten werd bereidt boven een groot vuur en de straffen die nog lekker fatsoenlijk waren.
Hoewel dat laatste was ik mijn geval als roodharige natuurlijk niet zo handig in de Middeleeuwen. Ik was waarschijnlijk direct in het water gegooid om te kijken of ik een heks was en bleef drijven. Het vreemde is, ik kan serieus blijven drijven, dus ik had in ieder geval als heks zijnde de keuze gehad uit verzuipen of de brandstapel. Joepie.

Op de heksentaferelen na lijken mij de Middeleeuwen gewoon zo lekker vanwege het back tot basic idee. Het broodjes bakken boven het vuur, manden vlechten met wilgentenen, zelf je pijl en boog maken, schaapjes hoeden, wol karen en werken met een spinnewiel.
Ik zak weg in gedachten en word wakker door een 'ping' van mijn telefoon.
Het is een reminder over een agenda item dat ik had aangevinkt om niet te vergeten.
Let op: Zondag 12 maart voor de 12e keer NK Maasheggenvlechten.

O yes! Dat is precies wat ik nodig heb! Want wat kun je doen bij dit prachtige evenement? Juist! Schaapjes hoeden, broodjes bakken, pijl en boog maken en nog veel meer! Volgens mij zijn sommige activiteiten eigenlijk uitsluitend voor kinderen bedoeld dus wilt u mij aub niet verraden als u mij met groot enthousiasme ziet vlechten of spinnen? Wellicht denkt de organisatie dan dat ik bij de begeleiding hoor …

Ik plaats direct een nieuwe reminder. Maasheggen bezoeken voor iedere week vanaf half april tot juni. Want wil je Boxmeer op haar mooist zien? Dan heb je hier ongeveer een week of drie hiervoor, meestal in mei. Kom je op het juiste tijdstip, dan vind je iets wat je nergens anders in Nederland vindt. Kilometers lange bloeiende Maasheggen van honderden jaren oud en dat is écht magisch! Wandel je hier langs op dan waan je jezelf echt in een andere tijd. Dat is dan ook direct de tijd waarin ik het liefst leef, de tijd dat de Maasheggen in bloei staan!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie