Wat is eigenlijk het Land van Cuijk?

Column door Eefke Peeters
dinsdag 10 januari 2017

Ik kwam een tijdje terug een oud klasgenootje tegen. Ze woont tegenwoordig in Mill en we waren aan het kletsen over vroeger en nu. Natuurlijk kwam de vraag wat we tegenwoordig deden en op mijn antwoord: 'Eigenlijk van alles voor het Land van Cuijk, van krant tot eigen tijdschrift en van website tot column kreeg ik een ietwat vage blik. 'Wat is eigenlijk precies het Land van Cuijk?'

Wat is het Land van Cuijk? Ik voelde de grond een beetje draaien. Zijn er mensen die dat niet weten? Ben ik zo'n vakidioot dat ik niet eens doorheb dat ik met vakjargon gooi?
Blijkbaar. Dus voor iedereen die het niet weet. Dit is beknopt het Land van Cuijk:

Het Land van Cuijk is de Gemeente Cuijk, Boxmeer, Mill & Sint Hubert, Grave en Sint Anthonis bij elkaar. We tellen 32 unieke dorpen en 1 prachtige stad. We zijn een regio waar Genieten standaard met een hoofdletter wordt geschreven en waar de Brabantse gastvrijheid en het de Limburgse gemoedelijkheid samensmelten. Dat is het Land van Cuijk!

We zijn geboren uit strijders en helden. We hebben hier een verleden waar je van flauwvalt wanneer je jezelf er in verdiept. Denk aan: De Slag bij Overloon, de Romeinen kozen hoogstpersoonlijk Cuijk als strategische plek en Grave is de meest belegerde stad van Nederland. Dat is nog maar het topje van de imposante geschiedenis. Dat is het Land van Cuijk!

We zijn natuurliefhebbers. Vrijwel iedere inwoner heeft een innige band met water of met bossen. Logisch want wij zijn geboren of wonen in dé regio met de meeste diversiteit aan natuur in een gebied. We hebben Staatsbossen, uitgerekte akkers, De Maasheggen en stuifduinen. Imposante meren en een meanderende rivier. We hebben talloze prachtige fietsroutes en wandelpaden. Dat is het Land van Cuijk!

We zijn levensgenieters. We hebben kleine gemoedelijke dorpskermissen waar men zelf met flessen Sinas voor de kinderen rondwandelt bij gebrek aan horeca en schattige kinderboerderijen. Maar we hebben ook het Ballonfestival, Daags na de tour en Outlands, we hebben Muziekpark en de Wandelvierdaagse. We hebben Cultuur aan de Maas en Militracks, we hebben Ons Plattelandsrondje en De Raamvallei Duomarathon. We hebben de Metworst en de Vaart. We hebben alles en nog meer. Dat is het Land van Cuijk!

De historie, de natuur en de levendigheid maken dit de mooiste regio van Nederland en ver daarbuiten. Maar een regio zonder inwoners is natuurlijk helemaal niets. Dus het mooiste van deze regio is Jan de loodgieter, Marleen van die leuke kroeg, het is Guus van om de hoek en Sandra van dat leuke winkeltje. Het is John die altijd de krant rondbrengt en Mieke van de kinderopvang.
Het is jij!

Ik hoop dat iedereen trots is op Ons Land van Cuijk! Wat is volgens jou het allermooiste van het Land van Cuijk?
Een bedrijf, een gebouw, stuk natuur, event of een persoon? Laat je het mij weten?

Volgens Peter van Grinsven mag de Kuukse Elfkroegetocht natuurlijk niet ontbreken!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie