Heerlijke avondje komt dichterbij!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 8 november 2016

Ik heb er nog nooit zoveel behoefte aan gehad als nu. De gezelligheid, het samenzijn, het eten en het drinken. Maar vooral het even uit de dagelijkse dingen stappen, zonder alle achterlijke regels die ons land inmiddels kent.
Het heerlijk avondje is bijna gekomen; de elfde van de elfde.
Ik ben een groot voorstander om de carnaval echt te laten losbarsten vanaf de magische datum 11-11! Dus vanaf dan al verkleed naar je werk bijvoorbeeld. Lijkt me heerlijk om met mijn konijnenpak achter de pc te zitten. Lekker warm! Mijn pak heeft van die duimgaten dus ik kan gewoon typen en mijn konijnenstaartje kan ik er met klittenband op plakken. Ideaal!
En dan op maandagochtend alvast een Jägermeistertje bij de koffie om te oefenen voor de Metworst en op dinsdag een scheutje rum in de thee om te oefenen voor de Kroegentocht.
Af en toe met zijn allen los op de nieuwe Snollebollekes goed voor de mentale en fysieke gesteldheid. Denk je niet? Ik denk echt dat wie af en toe eens doorzakt nooit een chagrijn wordt.

En als we nu echt zouden beginnen vanaf vrijdag dan kun je tot de echte carnaval heel wat outfitjes uitproberen. Heb je toch behoefte om te discussiëren over bijvoorbeeld Piet? Nou dan ga je toch als bruine, zwarte, witte, schoorsteen of regenboog Piet. Als iedereen die zich daar zo druk om maakt, verkleed gaat als zijn Piet naar keuze, dan heb je sowieso een bonte mengeling en is het dus automatisch een mooie weerspiegeling; everybody happy!
Ik heb de laatste jaren echt geleerd me niet meer zo op te winden over zaken die ik toch niet kan veranderen. Carnaval is daar een perfecte mindfullness leerschool voor. Carnaval gaat niet om je verleden en niet om je toekomst. Meer in het hier en nu, als carnaval wordt het niet. Carnaval is leven per dag en misschien wel per uur. Gister vergeten en morgen zien we dan wel weer.

Ik denk echt dat we de carnaval dit jaar dus gewoon eerder moeten starten. Even wat perspectief bieden aan de hectiek en oeverloze discussies van nu. Gewoon met zijn allen in de polonaise. Trumph of Clinton stemmers, het maakt dan niets meer uit, als je maar aansluit.

Misschien moeten we dit jaar trouwens niet alleen de carnaval eerder laten beginnen, maar ook langer laten doorgaan. Tot halfvasten zondag 26 maart 2017 bijvoorbeeld. Ik verwacht dat vier maanden carnaval kunnen zorgen voor een mooi saamhorigheidsgevoel. Dat discussies in vrede gevoerd worden. Zwarte Piet & Witte Piet de vogeltjesdans doen, PSV en Ajax-supporters samen 'You never walk alone,' meeblèren en Trumph en Clinton look a likes op Meatloaf hun longen uit hun lijf zingen. En op 27 maart breng je jouw pak naar de stomerij en hang je daarmee de discussie weer aan de waslijn. En als mensen dan in april weer alles uit hun verband rukken om als volwaardige politici iedereen met een andere mening tot het bot af te zeiken en neer te sabelen, dan doen we volgend jaar drie dagen geen carnaval en de rest wel.
Ik zeg: Helau, Salaai en Alaaf!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie