Ongecensureerd zwemmen

Column door Eefke Peeters
dinsdag 25 oktober 2016

Soms zit er iets in de planning waarvan ik denk: Dit zou wel eens een leuke column kunnen opleveren. Een gezellig positief verhaal waar de lezers nog een leuke tip uit kunnen halen. Zat u daar vandaag op te wachten? Dan raad ik u sterk af om verder te lezen. Waar ik normaliter van het: horen, zien en zwijgen ben bij deze de ongecensureerde versie van ons uitje gisteren naar een bekend zwembad.

We hadden kaartjes gewonnen via de Vriendenloterij, daar win ik wel vaker. Eerder riep ik dan: 'Wauw, we hebben vier kaartjes voor Burgers Zoo gewonnen.'
Die had ik stiekem zelf uitgezocht, aangevraagd en uitgeprint. Niemand die me vroeg of dit geen Keuzeuitje was. Maar nu had ik over mijn moederhart gestreken en de jongste laten kiezen. Zwembad dus. Aangekomen bij de bestemming waren de parkeerplaatsen vrij leeg, we hoopten een weerspiegeling van de zwembadbezetting. Dus niet.

Als kind was dit bad enorm. Uren gezwommen met mijn zus en het was nog lastig om jezelf vast te houden aan de zilveren railing terwijl de golven je alle kanten op sloegen. Maar dit bad? Was koud, veel te druk en maar 1.50 diep. Zelf mijn jongste dochter kreeg amper natte oren van de golven. Oké op naar de glijbanen dan. Boven was er links een glazen buis waar je in kon gaan staan en waar je dan door een luik heen viel. Rechts 'De Pelikaan' waar je steil naar beneden werd gekwakt.
Ik voelde me voor het eerst in mijn leven een watje. 'Ik begin beneden bij de Lazy River, nog iemand?' Gelukkig vond de oudste dat ook wel een goed plan. Terwijl ik me in de verplichte band probeerde te vleien, dacht ik: 'Waar komen als die vetrolletjes ineens vandaan?' Doordat deze rivier vol lag met andere dobberende, naar hun buik starende mensen werd je enigszins vooruit geduwd. Mijn dochter en ik spreken samen vloeiend sarcasme. Prima om in het openbaar onze kritiek uit te kunnen spreken. 'Oh, mam is dit genieten of is dit genieten?' Ik knikte instemmend. 'Heerlijk, zo relaxed en zulk heerlijk water. Gelukkig ook niet zoveel chloor als de recensies zeiden.' Eenmaal uit de Lazy River, gingen we onze andere helft zoeken.

We vonden ze in 'De Tol' waar mijn vriend zo achterlijk snel rondtolde dat hij een soort van ondersteboven en binnenstebuiten door het gat heen flikkerde. Oh Hell no! Lekker met zijn allen naar de Moonligt en Starfright dan maar. Samen op zo'n dubbele donut. Ik voorop, dochter achter.
Ik dacht sterrenhemel, dit wordt lekker relaxed genieten van de lampjes in de glijbaan. Nee, bij de eerste idiote bocht schoot mijn broekje tussen mijn billen waardoor ik dus met een soort string in een rotvaart door die bochten ging. We gingen zo hard dat ik bang was dat we over de kop zouden vliegen. Gillend en schreeuwend en met kromme beentjes een soort van houvast proberen te creëren racete we door de baan. Eindelijk uitgespuugd moesten we natuurlijk ook die andere donkere tunnel nog uitproberen. Oh, joepie. Nu ik achter, want we hadden bedacht dat we dan minder snel zouden gaan. Feit: het maakt geen sterrenflikker uit. Mijn gezicht voelde aan alsof ik een soort chemische behandeling had ondergaan. En ik had het serieus koud. Waar zijn de beloofde bubbelbaden?

Nou, die waren zo druk dat de enige optie was om er met een bommetje in te springen en dan te krabben aan ons hoofd en hard te roepen; 'Heej hebben jullie nog luizen?' Maar we gingen toch maar voor het woeste golfslagbad. Daar nog even met zijn allen tikkertje gedaan, ik had het idee dat iedereen wel uitgezwommen was, dus ik tikte een onbekende vrouw die me raar aankeek, maar niet mee deed. Prachtig einde. Tijd om te gaan. We eindigden nog redelijk positief want we passeerden een van confronterende grote spiegels, en door het wazige chloorogen beeld viel het allemaal nog mee. En toegegeven een potje gillen is ook lekker.
Iedere moeder zal normaliter iets kiezen voor je kinderen. Maar nee, ik heb mezelf belooft dat als ik weer iets win, ik kies. Lekker een dagje dierentuinen, want daar kikker ik wel van op.


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie