De voordelen van de herfst

Column door Eefke Peeters
dinsdag 18 oktober 2016

Volgens de weerkundigen is de herfst begonnen op 1 september, officieel is hij ingegaan op 21 september en volgens de astrologie de 23ste.
Maar gevoelsmatig is het vandaag herfst geworden, toch? We hadden vorige week nog een mug op de slaapkamer en zolang er muggen zijn vind ik het nazomer.

Verder kun je vanaf nu echt niet meer zonder jas naar buiten. Want de kans dat het gaat regenen is groter dan dat het droog blijft. Dat is ongeveer mijn definitie van herfst.
Veel mensen raken neerslachtig van de herfst. Ik hoorde daar ook bij, maar ik heb een aantal tips waardoor je eenvoudiger de herfst kunt overleven. Sterker nog er echt intens van kunt genieten!

Zorg voor voldoende licht. Doe wat extra lampjes aan in huis en steek kaarsjes aan. Zorg ook voor lekker geurende waxinelichtjes of wierook. We hebben speciale olie die we ook alleen aansteken met de herfst. Die geur is voor mij echt instant kneuterige gezelligheid.
In de herfst komt ook de sprei uit de kast. Dan gaan we lekker dicht tegen elkaar aan zitten onder een dekentje. Dat heeft diverse voordelen. Het is gezellig, het scheelt een paar graden op de thermostaat en knuffelen vermindert direct stress.

Vier de herfst! Ga bijvoorbeeld pompoenen uithollen. Heerlijk kliederen! Hou je niet van vieze handen? Je kunt ze ook heel creatief beschilderen, als spoken voor Halloween, maar ook supermodern met stippen of lekker romantisch met bloemen. Ben je niet zo creatief? Pak dan een zwarte viltstift en schrijf alles op waar je van geniet en waar je van houdt. Dat kan iedereen en je wordt continu herinnert aan alles waar je blij van wordt! Win-win!

Voelt het donker om je heen? Wandel het bos in en kijk eens goed. De kleuren zijn het mooiste in de herfst, daar kan niemand omheen.
Maar ook de symboliek van de herfst is iets om bij stil te staan. Het loslaten. De natuur laat dat los waar hij geen energie meer uit kan halen. Dat zouden we allemaal moeten doen. Hou jij je nog vast aan iets? Tijd om los te laten. Loslaten is niet vergeten, maar accepteren. Accepteren dat dingen lopen zoals ze lopen. Gekke loslaattip: Ga eikels en kastanjes verzamelen in een rugzak. Wandel vervolgens naar een bepaald punt en ga ze dan 1 voor 1 kei hard weggooien. Smijt ze in een vijver, gooi ze tegen een boom, weg met alles wat energie vreet en je toch niet kunt veranderen.

En misschien wel het aller-allerbeste van de herfst: Warme chocomel! Want wat is er nu lekkerder dan na een woeste herfstwandeling tegen elkaar aan kruipen op de bank met warme chocomel?
Ja, een beetje extra vieren met slagroom en mini-marshmallows! Fijne herfst allemaal!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie