Ik heb gelijk!

Column door Eefke Peeters
woensdag 3 augustus 2016

Ik heb hét probleem aller tijden ontrafelt. Serieus, geloof me, ik heb echt gelijk. Het probleem is dat iedereen denkt dat hij of zij gelijk heeft. Het gaat om zeer kleine zaken zoals het ophangen van een wc rol (zie hier voor het antwoord) of wie er nu beter kan rijden man of vrouw (zie hier voor het antwoord) tot aan geloven in Christus of Allah. 
Is het een probleem wanneer jij gelooft dat je gelijk hebt? Nee, maar wel wanneer je er perse anderen van wil overtuigen die een ander geloof / gelijk hebben. Ik word best wel eens gevraagd of ik ergens in geloof, dan zeg ik steevast in Karma. Maar dat is eigenlijk omdat ik dat zo graag zou willen. Dat zou toch heerlijk en eerlijk zijn dat wanneer je een goed mens bent je goede dingen op je pad krijgt en vice versa. Maar ik heb toch teveel om me heen gezien wat het geloof in Karma doet afnemen. Nu twijfel ik erover om mezelf aan te melden bij de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster. Je hebt er vast wel over gehoord de pastafari's die onlangs te horen hebben gekregen toch niet met een vergiet op hun hoofd op een officieel document te mogen staan. Dan denk je wellicht hoe gestoord moet je zijn wanneer je dat wil. Maar zij willen een statement maken. En ze hebben hun gelijk. Ze hebben geen harde geloofseisen of tien geboden, maar acht liever nietjes. Ik heb er de voor mij beste drie uitgekozen:

1. Ik heb echt liever niet dat je…mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of, je snapt het, je slecht te gedragen tegen anderen. Ik heb geen offers nodig en het begrip “zuiver” is bedoeld voor bronwater, niet mensen.
2. Ik heb echt liever niet dat je…mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké?
3. Ik heb echt liever niet dat je…kerken/moskeeën/tempels bouwt van multimiljoenen euro’s voor mijn noedelige goedheid, wanneer het geld beter besteed kan worden aan bestrijding van armoede en ziekte, aan leven in vrede en liefhebben met passie.

Als iedereen zou beseffen in de volste overtuiging dat de ander overtuigt is van een ander geloof en hij dus ook gelijk heeft. Zou de wereld dan niet veel mooier zijn? Zou je niet met een letterlijk heel klein gebaar de wc rol kunnen omdraaien voor elkaar en zouden Christenen en Moslims niet voor altijd in vrede kunnen praten over de liefde voor hun God.
Ik geloof heilig in de acht liever nietjes van het Vliegend Spaghettimonster en dat een ander deze overtuiging niet heeft is zijn goed recht. Ik ga niet langs de deuren met mijn vergiet. Ik voel niet de drang om anderen mijn gelijk op te dringen. Heb jij een sterk geloof of een krachtige overtuiging? Fantastisch, ik hou daar van en luister ook graag naar die van jou! Soms kun je iemand anders over iets laten denken, inzicht verschaffen of kennis mee geven. Maar altijd vanuit liefde en nooit vanuit haat. Want liefde is sterker dan haat. En dat is misschien wel werelds enige echte gelijk!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie