Oh mijn god!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 15 maart 2016

Ik las geloof ik iets opmerkelijks. Het recente onderzoek naar geloof.
Nog maar 14% van de Nederlanders gelooft in een God. En van diegene die in God geloven gelooft minder dan de helft in de hemel. En diegene die geloven dat Jezus de zoon van God is zijn helemaal te verwaarlozen.

Op zich mooi, want geloof brengt weinig goeds. Menig oorlog begint door andere religieuze overtuigingen. En persoonlijk word ik misselijk van het idee dat een God je alles vergeeft, simpelweg omdat je berouw toont.
Neem de Duitse koffermoord. Een man vermoord zijn vrouw. Met zijn blote handen laat hij haar stikken omdat ze een discussie hadden over het vuilnis buiten zetten. Omdat hij achteraf toch wel spijt had, kreeg hij maar zeven jaar. Dan is het namelijk doodslag in plaats van moord. Want het was een impulsieve daad, het is niet zo dat hij dit van te voren had bedacht.
Dat is natuurlijk eenvoudig te vergeven, want het ging dan eigenlijk een soort van per ongeluk, zeg maar. Wel een beetje jammer voor zijn vrouw en haar familie en vrienden, dat het spijt kwam nadat ze gestorven was door gebrek aan lucht, en niet net een paar seconden eerder, maar ja. Thats life! (dit laatste is cynisch bedoeld)

Ik heb ooit een jehova getuige binnen gelaten. Letterlijk gevraagd dat als ik iemand zou vermoorden of God mij dan zou vergeven. Het antwoord wat ik kreeg was dit:
God weet dat ons geweten bevrijd moet worden van schuld en veroordeling. Hij wist dat de vergeving van onze zonden onze grootste behoefte is. In de ultieme liefdesdaad onderging God niet alleen de pijn voor onze slechte daden, maar betaalde Hij ook voor de gevolgen ervan. Op deze manier kan ons vergeving worden aangeboden wanneer wij zondigen. Het enige dat wij hoeven te doen is het aanvaarden van Zijn gratis geschenk: vergeving.

En zo simpel is het dus!

Daar gaat het volgens mij juist mis. Het geloof zou ons in betere mensen moeten veranderen terwijl het geloof steeds vaker gebruikt lijkt te worden om je eigen geweten te sussen. Want als je toch wel naar de hemel gaat waarom zou je jezelf dan gedragen?
Omdat je een goed mens zou moeten willen zijn, zou ik denken, maar als de wereld verhard gaat de mens vanzelf mee.
Een beetje het 'Good girls go to heaven, bad girls go everywhere' idee.
Nu denk je wellicht Peeters, als jij niet in God gelooft waar maak jij je dan in Hemelsnaam zo druk om?
Nou, mijn grootste angst is dat er straks niemand meer gelooft in Jezus de zoon van God.

Want vieren we dan nog wel Pasen? Pasen is natuurlijk hét Christelijke feest, dan vieren we de wederopstand van onze Jezus. Maar als niemand straks nog in hem gelooft wordt Pasen waarschijnlijk keihard geschrapt.
En dat zou voor mij echt hel op aarde zijn.
Dat zijn namelijk de enige twee dagen in het jaar dat ik mezelf van mijn chocoladerem af mag halen!
Dus ik weet niet hoe het met jou zit, maar ben je ook een chocoladefreak vier het dan dit jaar met volle overtuiging in Godsnaam!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie