Geluksbrengers en jinxen!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 23 februari 2016

Ik zit in tweestrijd. De ene kant wordt verteld dat als je ergens in gelooft je het uit moet spreken, de kosmos in slingeren en dat je het geluk dan op jezelf afroept.
Aan de andere kant wordt gezegd dat je het vooral niet moet jinxen. Want wanneer je iets uitspreekt dan werkt het juist averechts.

Verwarrend toch? Ik ben nu bezig met het schrijven van een thriller. Dit alleen al uitspreken zorgt er volgens het 'jinxen-tafereel' voor dat ik de eindstreep niet eens haal. Terwijl de positieve krachten er vanuit gaan dat wanneer ik zeg: 'Ik schrijf een boek en dit wordt te gek' het vast en zeker wel goed komt.

Maar wat is nu waarheid?

Het probleem is; ik geloof het allebei.
Pas nog schreef ik een column over dat wanneer je ziekjes begint te worden je gewoon je mindset moet veranderen. Positief denken, de deur uit, extra vitamines, vroeg naar bed en vooral dus het idee van gezond weer op. Maar wat gebeurde er vervolgens? Ik had mezelf duidelijk gejinxt. Want de column stond online en ik werd ziek en geen enkele fijne mindset die hielp. Bah!

Gelukkig, dacht ik later, zijn er wel maatregelen die je kunt treffen wanneer je iets hebt gejinxt.
Stel je bent op een feestje en je vertelt net voordat je de auto in moet stappen dat je nog nooit een ernstig ongeluk hebt gehad. Je spreekt het uit en je denkt direct. Oeps, ik heb de boel gejinxt!
Want het zal je toch gebeuren nu? Het probleem is dat dénken aan een eventueel ongeluk, je direct ongerust en gespannen maakt en dus vatbaarder voor een ongeluk. Maar de oplossing is simpel: Even op hout kloppen en je bent weer veilig!
Nu wijst onderzoek uit dat dit geen hekserij is, maar logica. Vergelijk het maar met van je afschrijven. De problemen uit je hoofd laten gaan en de ontspanning komt weer terug.

Wat volgens de psychologie en de wetenschap ook echt helpt is een good luck charm, een geluskbrenger dus. Het zit dan misschien wel tussen je oren, maar dat is met alles.
Ik zag namelijk pas een geweldig plaatje duidelijk en waar. Waarom is je hond blij en jij niet? En dan zag je een mannetje en een hond in een bos. De hond zag de bomen en het pad en zijn baasje, de lucht en de zon. Het baasje zag rekeningen, werk, verantwoordelijkheid, een naderende bui, wat eten we vandaag, hoelang kan ik vannacht slapen, etcetera etcetera...

Dus bewust worden van wat je doet en hebt en een kleine geluksbrenger om je daar op te wijzen. Doe iets in je broekzak of plak iets op je telefoon. Zodat je regelmatig wordt herinnerd aan gewoon 'zijn'.
Ik ga op zoek naar een stukje hout. Zodat ik toch alle positieve gedachtes kan uitspreken die ik heb want daar geloof ik toch nog het meest in, maar dan kan ik ze toch direct even afkloppen. Gewoon voor de zekerheid!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie