Stop de Barbie bullshit

Column door Eefke Peeters
dinsdag 2 februari 2016

Het is genoeg nu: De Barbie Bullshit!
De makers van Barbie pretenderen tot inzicht te zijn gekomen. Het lijf van Barbie blijkt onrealistisch en nu is daar dus curvy Barbie en tiny Barbie.
Een vollere variant en een kleinere dame.
Ik staar naar de foto's van deze nieuwste aanwinsten. Er zijn trouwens ook lichtbruine en donkerbruine Barbies, die worden geïntroduceerd als nieuw.
Maar Barbie had in 1968 natuurlijk al haar eerste African American Girlfriend Christie.
Mijn probleem is dat er weer een probleem wordt gemaakt van iets wat helemaal geen probleem was!

Er was namelijk helemaal niks mis met Barbie toen zij in 1959 voor het eerst het levenslicht zag. Sterker nog: Zij was een shock voor de meeste vrouwen en mannen. Barbie was fucking onafhankelijk. En ja ze was sexy met haar oneindig lange benen, mega taille, behoorlijke uit verhouding buste en eeuwig goed zittende glanzende haar (en arrogante rotkop toen, maar dat terzijde). Maar daar gaf je als kind niks om. Barbie kon worden wat jij wou dat ze werd. Ik had onder andere de doktersoutfit voor mijn Barbie en alle huisdieren die ze door de jaren heen had. Mijn beste vriendinnetje had de astronautenoutfit. Mijn andere vriendinnetje had een roze cabrio, een kast vol kleding en voor iedere Barbie twee Ken poppen en weer een ander had een prachtige stal met paarden. 
We speelden dat we naar Afrika gingen, we vermoorden elkaar regelmatig, we winkelen ons suf en we trouwden iedere week.
Ik heb nooit in mijn 'Barbiejaren' ook maar een seconde gedacht: wat heeft ze eigenlijk een onrealistisch figuur. Dat dacht ik trouwens ook niet van mijn teddybeer, die ook duidelijk niet de juiste verhoudingen had.

Het is het gezeik er omheen dat mij de rillingen geeft. Neem Oreo Barbie! Deze werd gemaakt in een bruine en witte variant en bedacht om de toen zojuist geintroduceerde koekjes uit te delen aan hun vriendinnen. Het idee was dat delen fijn is, maar boze mensen stonden op en riepen dat deze Barbies nep waren net als het koekje. Bruin aan de buitenkant maar wit van binnen. En weggepest werd arme Oreo Barbie.

Of wat te denken van Rolstoel Barbie? Toen bleek dat Rolstoel Barbie met haar rolstoel niet in het Barbie Droomhuis kon werd ze snel weer uit de schappen gerold.

Ook werd er een Ginger Barbie geïntroduceerd met rood haar en sproetjes. Dit zou het antwoord zijn op het feit dat Barbie te sexy was. Oké bedankt Mattel. Zo zou je toch juist een complex krijgen?

Stop met dat gezeik! Barbie is niet gemaakt naar ons evenbeeld Barbie is een droompop.

Barbie is bedacht en gemaakt door een hard werkende vrouw in 1945 die zag dat haar dochter liever poppetjes uitknipten. Ze knipten leuke outfits en maakten veel vriendinnen en ging daar dan leuke dingen meedoen. Dat vond ze leuker dan thuis te blijven en te zorgen voor de baby pop.
De enige en echte goede reden van Barbie's ontstaan is juist keuzevrijheid!
En iedereen die iets tegen Barbie heeft is gewoon haar dromen niet achteraan gegaan of haar fantasie verloren.


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie