Het jaar 2015 in vogelvlucht

Column door Eefke Peeters
maandag 28 december 2015

Aan het einde van het jaar schrijf ik altijd een terugblik. Het is vaak leuk om te lezen wat er allemaal aan ons voorbij is gegaan. Nou, dit jaar niet.
Hier komt 2015 in vogelvlucht op chronologische volgorde.

De aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. De aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis. De dubbele aanslag op twee Sjiitische moskeeën. Vlucht 9525 stort neer in Frankrijk, later bleek bewust door de copiloot. Er waren dit jaar drie aardbevingen in Nepal. De aanslag op een strand in de stad Sousse in Tunesië.
De zelfmoordaanslag in Koeweit. Twee explosies in het havengebied van Tianjin. De zware aardbevingen in Chili. De overstromingen in India. Honderden mensen dood door verdrukking op weg naar bedevaartplaats Mekka. Het Amerikaanse bombardement op een ziekenhuis in de Afghaanse Kunduz waarbij ook een diverse stafleden van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen overlijden. De Russische Vlucht 9268 stort ten gevolge van een bomaanslag neer op het Egyptische schiereiland Sinai, bij de crash komen alle inzittenden om het leven. Bij een dambreuk in een mijn in Mariana kwam zestig miljoen liter giftig water en modder vrij. De dambreuk veroorzaakte naast de doden en de ravage ook een enorme ecologische ramp onder andere in de rivier Rio Doce. De zes aanslagen door terreurgroep IS in Parijs. Het zijn de ergste aanslagen in Europa sinds de aanslagen in London in 2005. En dan heb ik het nog niet eens over de overleden vluchtelingen die hun thuis hebben verlaten op zoek naar een beter leven. 

Ik heb bewust de dodenaantallen weggelaten omdat het overweldigend is en ieder mens er een teveel is.
Lees je het jaar 2015 beknopt terug lees je angst. Ongelooflijk veel mensen zijn dit jaar bang geweest. Bang om een kogel te krijgen, bang om te verdrinken, bang om neer te storten, bang om onder een stuk puin terecht te komen. Bang om niet meer te mogen leven.
En wat zullen zij gedacht hebben in die laatste uren, minuten of seconden?
Ik denk aan hun geliefden, mooie herinneringen van een gezellig familie-uitje, de eerste stapjes van je kind? Je eerste kus? Je laatste kus? Ik weet dat het cliché is en dat ik het vaker zeg, maar ik denk aan kleine onbetaalbare dingen.

'Angstloos' was zeker niet het woord van 2015, maar ik hoop dat dit het woord van 2016 wordt.
Dat hoop ik voor jou en voor mezelf, aangezien dit woord mij ook de laatste jaren behoorlijk heeft bezig gehouden. Dus voor iedereen, inclusief mezelf, die het lastig vindt om angst uit te schakelen en de dingen in een groter geheel te zien hier nog een paar laatste uitspraken voor 2015 om vol goede moed het nieuwe jaar mee te beginnen! Plak er eentje op je spiegel!

*Angst verandert niets aan het verdriet van gisteren en lost de problemen van morgen niet op. Het enige dat angst doet is je vandaag verlammen.
* Overwin woede met liefde, overwin het kwade met het goede. Overwin de vrek met vrijgevigheid, overwin de leugenaar met de waarheid.
* Eén kaars kan duizenden andere kaarsen aansteken, zonder haar levensduur te verkorten.
* Groter geluk bereik je met eenvoudigheid, niet met ingewikkeldheid.
* Het is niet omdat dingen moeilijk zijn dat we ze niet durven, het is omdat we niet durven dat ze moeilijk zijn.

Ik wens jullie allemaal een jaar zonder angst! Liefs Eefke


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie