Heilige Flappie

Column door Eefke Peeters
dinsdag 22 december 2015

Het is bijna 'the most wonderfull time of the year' voor veel mensen. Voor nog veel meer mensen is het trouwens de meest verschrikkelijke tijd van het jaar. Je zit opgescheept met je schoonmoeder die ook nog eens gezellig komt logeren en denk maar niet dat je dan gewoon lekker met je vrienden naar de kroeg kan. Nee, jij moet verplicht de kalkoen vullen en 'merry' zijn. Voor anderen is het weer een strijd of je wel de goede cadeaus hebt gekocht. Kinderen van tegenwoordig zijn verwend of je broer heeft, zoals ieder jaar weer, de meest originele en precies de juiste snaar geschenken weten te scoren. Dan heb je ook nog kerstpartijtjes waar iedereen iets bijdraagt aan het kerstdiner en de stress die daar als vrouw om ontstaat is werkelijk niet te onderschatten. (Laat staan dat je alles alleen moet doen)
Natuurlijk zijn er ook nog al die mensen die met kerst iemand moeten missen, de pijn is onder de boom altijd het ergste.

Nu wilde ik eigenlijk schrijven dat al het bovenstaande best wel is op te brengen als je er bij stilstaat dat er ook mensen zijn die niet eens iemand hebben om zich aan te ergeren, om iets voor te kopen of iets voor te koken. Niet eens iemand om te missen. Ik wilde een soort 'vergeet de scrooges om u heen niet' column schrijven omdat zij simpelweg eenzaam zijn. En niemand zou alleen moeten zijn, zeker niet met kerstmis.
Totdat ik het zogenaamde antwoord hoorde van Flappie.

Toen werd ik boos. Niet een beetje boos, maar laaiend.
Voor iedereen is de kerstgedachte misschien een beetje anders. De een gelooft heilig in kindje Jezus, en ik geloof heilig in dat wat mooi en puur is. Dat wil ik beschermen.
Mijn kinderen, mijn liefdevolle familie en 'Flappie' van Youp van 't Hek.
Dat lied is zo briljant geschreven met die meesterlijke ontknoping dat dit lied cultureel Nederlands erfgoed zou moeten zijn. Die blik in iemands ogen als ze dit lied nog niet kennen is onbetaalbaar.

En nu? Nu heeft Kraantje Pappie het zogenaamde antwoord van Flappie geschreven.
Is het leuk, mooi, origineel, goed gezongen? Nee, nee, nee en Jezus Christus nee!
Het is slecht verzonnen, er zit een hoop gescheld in en mist ieder greintje originaliteit. Bah.
De enige vraag die je kunt stellen is: Waarom in hemelsnaam?

Sowieso kun je bij alles wat Kraantje Pappie doet afvragen waarom. Waarom noem jezelf uberhaupt Kraantje Pappie? Waarom 'zong' je mee met dat afschuwelijke Koningslied?
Ik begin aan een antwoord:

Het was kerstochtend 2015
Ik weet 't nog zo goed, de studio was leeg


Nee, dacht ik. Kerstgedachte Peeters, je kent deze jongeman helemaal niet. Dus ik ga wat lezen over Kraantje.
Wat blijkt? Hij noemt zichzelf een avonturier en gek. Hij wil de boks afschaffen en de hand als norm terug in voeren. 
Hij gaat graag daar eten waar hij de eigenaar de omzet gunt. Zijn favoriete kunstwerk is het Peerd van Ome Loeks dat in Groningen staat. En waarom? Omdat hij met zijn kont richting de stad staat. Dat tegendraadse dat vind ik wel mooi! Leuke vent eigenlijk!
Dus ik ga op zoek naar een stukje songtekst om mezelf te overtuigen van zijn talent.

Ik luister naar met zijn tweeën, zap snel verder naar achtbaan, boze man, crane, semi bekend, de hele nacht door, ik weet serieus niet wat ik hoor.
Waarom worden dit hits? Er is echt iets mis met deze wereld.
Ik google nog een keer zijn naam in de hoop iets moois te ontdekken.
En lieve mensen daar is dan de kerstgedachte. Als je echt in iets gelooft dan lukt het ook: Kraantje Pappie stopt in 2016.
Fijne kerstdagen iedereen. Hou vol, probeer 'merry' te zijn en onthou: in 2016 wordt alles beter!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie