Jarige Job

Column door Eefke Peeters
dinsdag 17 november 2015

Vandaag ben ik jarig.
Jarige Job dus of in mijn geval dan jarige Jetje. Als je mij een beetje kent weet je dat ik graag onderzoek waar bepaalde uitdrukkingen vandaan komen. Maar Jarige Job is niets meer dan alliteratie (simpele letterrijm). Dat is een dikke domper vind je niet? Waarom het dan niet jarige Jan is blijkt niet bekend te zijn.
Gadverdamme, wat een slecht verhaal dit. Iets waar ik als nieuwsgierig Aagje niet blij van word. Goh, weten jullie waar die uitdrukking vandaan komt? Ik hoop het niet!
Dat is namelijk wél een leuk en lang verhaal. Ik poog een korte versie te vertellen.
Aagje van Enkhuizen is al jong getrouwd met een smid genaamd Freekbuur. Hij voert vaak geheimzinnige gesprekken met bijzondere mensen die Aagje graag afluistert. Op een dag reist ze mee naar Antwerpen met 100 gulden op zak. Eenmaal in de stad gaat haar man op pad en beveelt haar braaf te wachten. Nou, wat denk je? Dat deed nieuwsgierige Aagje natuurlijk niet. Ze komt een man tegen die haar begroet met: 'Goeden dag, mijn nichteken.'
Aagje weet niet dat dit een typische begroeting tegenover alle jonge meisjes is en denkt dat de man haar neef Jan van Spanjen is. Die neef dreef handel met Spanje en was ook vaak in Antwerpen.
Ze is blij eindelijk haar neef te ontmoeten en vertelt hem van alles over zichzelf. In al haar enthousiasme vertelt ze ook het exacte geldbedrag dat ze bij zich heeft.
Deze gewoonweg gigantische eikel laat haar de stad zien en voert haar dronken in een cafeetje. Dan pakt hij haar geld af en trakteert al zijn vrienden op bier in de kroeg. Ze leggen Aagje die inmiddels onder de wijn bezweken is voor een deftig huis op de stoep. Als ze wakker wordt is ze het mikpunt van vele voorbijgangers. Arme Aagje heeft gehuild, zo gaat het verhaal, van intense schaamte tot haar dood.
Nu denk je misschien serieus is dit een verjaardagscolumn?
Dat was een inkoppertje geweest over blokjes kaas met vlaggetjes als dan niet halfstok of over de rare Nederlandse gewoontes van een kringetje en alle aanwezige familie moeten feliciteren met de jarige Job / Jetje of melodramatisch over ouder worden. En ja, inderdaad ik ben weer een jaartje ouder. En terwijl ik elk jaar rond mijn verjaardag bedenk dat ik eens wijzer zou moeten worden, heb ik dat voor dit jaar juist eens niet op mijn verlanglijstje staan.
Nee, ik ben geboren als nieuwsgierig Aagje en dat zal ik ook zo blijven. Sterker nog, ik ga die intense nieuwsgierigheid die ietwat was afgezwakt weer hervinden.
Want zeg nou eerlijk, arme Aagje, wat deed ze nu eigenlijk verkeerd? Ze luisterde niet naar de bevelen van haar vent en was te goed van vertrouwen?
Ach Aagje, ik heb als 'oud' Aagje maar 1 advies. Blijven vertrouwen, want dan pas kom je er achter dat het vaker goed afloopt dan verkeerd!
Proost lieve mensen op vertrouwen! Op jezelf en een ander!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie