Wat eten we vandaag?

Column door Eefke Peeters
dinsdag 27 oktober 2015

Vanmorgen kwam ik te laat op mijn werk. Dat komt niet omdat ik te laat was opgestaan, maar ik moest nog ontbijten. Ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Ik wil mijn kinderen graag gezond grootbrengen dus ik was na het horen van het journaal even in de war ..

'Mama, mag ik een bruine of witte boterham'
Zucht. 'Hoe vaak moet ik dat nog zeggen? Brood is de duivel! Tarwe is de bron van al het gezondheidskwaad: het veroorzaakt overgewicht, een dikke buik, hart- en vaatziekten en diabetes.'
Ze lacht. 'Oké mama, dan neem ik wel cornflakes.' Ik kon het net op tijd uit haar handen grissen. 'Doe ff normaal dan kun je net zo goed een schaal chips, snoep of koek op tafel zetten. Want een doorsnee ontbijtgraan bevat doorgaans net zoveel suiker, verzadigd vet en zout. Daar wil je toch je dag niet mee beginnen?'
'Mag ik dan een glaasje melk?' Ik sta verbaasd te kijken. 'Wat denk jij nou? Je bent toch geen baby meer? Melk is gezond en nodig voor zuigelingen, maar na de zuigelingentijd zijn zuivelproducten overbodig voor ons lichaam en is melk ronduit ongezond.'
'Sojamelk dan?' Zegt mijn oudste dochter die meent bijdehand te zijn.
'Sojamelk? Ben je helemaal van de pot gerukt? Soja kan bloedarmoede veroorzaken. Bovendien bevat soja isoflavonen dat leidt tot een toename van baarmoederslijmvlies wat weer baarmoederhalskanker kan veroorzaken.'
'Eieren met spek dan?' Stelt mijn vriend voor met volle overtuiging en de pan in zijn hand.
'Nee, natuurlijk niet! Want spek is bewerkt vlees, en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 'bewerkt vlees', zoals bacon, worst en ham, onlangs toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen.'
'Alleen de eieren dan?'
Ik zucht nog maar een keer. 'Nee, want regelmatige consumptie van eieren heeft bijna hetzelfde nadelige effect op de slagaders als het roken van sigaretten.'
'Handje hagelslag? 'Vraagt mijn jongste met grote blije ogen. 'Dat had gekund, maar kijk onze hagelslag zit in gerecyclede verpakking. En wat zeiden ze net op het nieuws? Inderdaad dit kan schadelijke stoffen bevatten!'
'Sinaasappelen en tomaten dan?'
'Erg leuk bedacht, maar volgens de directeur van het Mount Sinai ziekenhuis in New York kan het eten van veel sinaasappelen en tomaten leiden tot brandend maagzuur. Op langere termijn vergroot dit zelfs je kans op de ziekte van Barrett’s Esophagus, waarbij je slijmvlies verandert en de kans op slokdarmkanker toeneemt.'
'Appeltje of een peer?' Ik hoor hun maagjes knorren. 'Dat zou een leuke optie zijn, maar ik lees net op nu.nl dat Greenpeace zojuist een onderzoek gedaan en wat blijkt? De teelt van appels en peren veroorzaakt flinke vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater rond boomgaarden met pesticiden. Bovendien is dat landbouwgif schadelijk voor bijen en andere nuttige insecten. God weet wat wij daar van meekrijgen.'
'Tonijn dan mama? Dat is toch gezond?' De oudste zwaait met twee blikjes uit de voorraadkast. 'Sorry lieverd maar tonijn bevat veel kwik, en een kwikoverschot kan mogelijk leiden tot oogproblemen, slechthorendheid, verslechterde coördinatie en zwakkere spieren.'
'Ik weet het: Spinazie in de blender?' Oppert mijn vriend. Mijn meiden kijken verschrikt. Ik stel ze gerust. 'Nee, spinazie bevat veel oxalaat, een stofje dat de kans op nierstenen kan vergroten.'
'Paranoten dan? '
Ik ben geschokt: 'Al die selenium kan giftig kan zijn. Dat kan leiden tot haarverlies, loszittende nagels, neurologische afwijkingen en in sommige gevallen zelfs de dood!'

Ik kijk om me heen. Er zit niets anders op. Ik schenk drie glazen water in. 'Smakelijk lieverdjes, mama ontbijt wel op haar werk!' Ik race naar mijn werk, maar dan schiet me ineens iets verschrikkelijks te binnen. Dus ik bel mijn vriend snel op: 'Schatje? Niet teveel water gaan drinken om je honger te stillen want dan kan dit lijden tot een zeer laag natriumgehalte in het bloed en dat kan weer kan leiden tot hersenbeschadiging. Oké? Wat zei je? Wat eten we vandaag? Uhm, ik ben nu op mijn werk nu, tot straks!'


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie